Adana "Anne Biliyor Musun" Projesi

"Anne Biliyor Musun" Projesi

01.02.2018 - 13:46 | Son Güncellenme:

.

Anne Biliyor Musun Projesi

ADANA (AA) - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Narlı, "Geçen yıl dünya genelinde 140 milyon bebek dünyaya geldi. 57 milyon ölüm oldu. 6 milyonu 5 yaşın altında, 4 milyonu bir yaşın altında, 3 milyonu da ilk hafta içerisinde hayatını kaybetti." dedi.

Haberin Devamı

Narlı, Adana'da bir otelde düzenlenen "Anne Biliyor musun" adlı sosyal sorumluluk projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, çocuk sağlının önemine dikkat çekti.

Toplumun çocuklarına, onların sağlığına değer verirse gelişeceğini ifade eden Narlı, "Geçen yıl dünya genelinde 140 milyon bebek dünyaya geldi. 57 milyon ölüm oldu. 6 milyonu 5 yaşın altında, 4 milyonu bir yaşın altında, 3 milyonu da ilk hafta içerisinde hayatını kaybetti. Bebek ölüm hızınız düşükse siz gelişmiş bir ülkesiniz. Sadece ölüm değil iyi bakmak, iyi yetiştirmek önemli." diye konuştu.

Doğurganlık hızının giderek düştüğünü vurgulayan Narlı, Türkiye'de tüm nüfusun yüzde 28'ini çocukların oluşturduğunu kaydetti.

Narlı, çocuklara daha iyi bakılması, gebelik süresinden itibaren onların tıbbi bakımlarını iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bebeklere ilk altı ay mutlaka anne sütü verilmesi gerektiğine dikkat çeken Narlı, iki yaşına kadar hatta Dünya Sağlık Örgütü'nün üç yaşına kadar anne sütü verilmesi önerisinde bulunduğunu kaydetti.

Bölgede Suriyeli çocukların da çok fazla olduğuna dikkati çeken Narlı, geçen yıl ülke genelinde 250 bin Suriyeli çocuğun doğduğunu bu bölgede yaklaşık 40,50 bin civarında olduğunu bu anlamda Suriyelilere ayrıca eğilmek gerektiğini kaydetti.

Ebe Doğuma Hazırlık Uzmanı Pınar Mallı da, proje üzerinde 1,5 yıldan bu ana çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında 4 bin 200 anket çalışması yaptıklarını dile getiren Mallı, bazı doğru bilenen yanlışlarla karşılaştıklarını bu amaçla bilginin standartlaştırılması, güncellenmesi, bilgiyi anne ve baba adaylarının ayağına götürmek için bu projeye başladıklarını kaydetti.

Mallı, anne ve çocuğa yapılacak yatırımın önemli olduğunu bunun ülkeyi geleceğe taşıyacak çalışmalar olduğunu belirtti.

Biocodex Türkiye Genel Müdürü Önder Işınay, Türkiye genelinde planladıkları anne ve anne adaylarıyla bebek sağlığıyla ilgili bilgi ihtiyacı olanlara ulaşmak amacıyla seminerler başlattıklarını kaydetti.

Seminerin ilkini İzmir'de gerçekleştirdiklerini ifade eden Işınay, seminerlerin ikincisini Adana'da yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, en değerli varlık olan insana yapılacak her türlü projede destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında yarın Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde eğitim seminerinin yapılacağı bildirildi.