Gündem Jalebi nedir, nasıl yapılır?

Jalebi nedir, nasıl yapılır?

29.04.2018 - 21:53 | Son Güncellenme:

Jalebi, bizdeki halka atalısına benzeyen şerbetli bir Hint tatlısıdır. Türklerin damak tadına uygun bir lezzet olduğu ve benzer tatlıları olduğu için ülkemizde kolay benimsenmiş ve oldukça sevilmiş bir tatlıdır. Kollarınızı sıvan işte size Hint lezzetlerinden çıtır çıtır jalebi tarifi.

Jalebi nedir, nasıl yapılır

Jalebi Nedir?

Haberin Devamı

Jalebi, şerbetli bir Hint tatlısıdır. Türklerdeki halka, lokma ve tulumba tatlısına benzer. Hindistan’daki Sokak lezzetlerinde mutlaka rastlanan bir tatlıdır. Orijinalinde çok şekerli olduğu için yanında lıkır lıkır su içtirse de yapım aşamasında şekerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Şimdi vereceğimiz tarif 4 kişiliktir.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Sosluk sıkılabilir kap

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Öncelikle hamurunu hazırlamak için ilk önce toz hâlindeki malzemeleri döküp güzelce karıştırın. Daha sonra sıvı olanları ve yoğurdu kabınıza döküp karıştırmaya devam edin. Homojen bir hamur elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Akışkan kıvamlı bir harç elde edeceksiniz eğer hamurunuz katı gözüküyorsa içerisine biraz su ekleyebilirsiniz. Akışkan kıvamı elde edince üzerini bir bezle örtüp beklemeye bırakın.

Haberin Devamı

Hamurunuz dinlenirken bu sırada şerbeti hazırlayın. Tencerenizin içerisine su ve şekeri koyup şekerin erimesini bekleyin. Şeker eriyip su kaynayınca içerisine gül suyunu ve limon suyunu ekleyin. Bu şekilde birkaç dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatarak ılınmaya bırakın

Hamurunuzun yeterince dinlenince kızartma işlemine geçin. Dinlenen hamurunuzu, boş bir ketçap şişesi gibi sıkım işlemi yapabileceğiniz bir kaba koyun. Tavanızın içerisine 3-4 su bardağı sıvı yağ koyun. Yağınız iyice kızınca hamurunuzu içten dışa doğru büyüyen spiraller şeklinde sıkın. Dilerseniz kendi istediğiniz farklı şekillerde de sıkabilirsiniz. Arkalı önlü kızarttıktan sonra hemen şerbetin içerisine batırın ve hamur bitene kadar bu işleme devam edin.

İster sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. Arzuya göre tarçın, pudra şekeri ya da dondurma ile tüketebilirsiniz.

Püf noktalar:

  • Hamurunuz beklerken üzerinde kabarcıklar olduysa hamurunuz yeterince bekledi ve yeterince olmuş demektir.
  • Kızarttığınız jalebileri bekletmeden ve soğutmadan hemen şerbetin içine atın.