Gündem Jandarmaya sivil denetim AB normu

Jandarmaya sivil denetim AB normu

15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, jandarmanın kolluk faaliyetleri üzerinde sivil gözetim ve denetim olmasının temel bir AB normu olduğunu bildirdi.

Jandarmaya sivil denetim AB normu


CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın jandarma teşkilatında yapılması öngörülen reformlara ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bozkır, şunları kaydetti:
“Ülkemizin AB’ye katılım sürecine ilişkin temel belgelerde, jandarmanın kolluk faaliyetleri üzerinde sivil gözetim ve denetiminin olmasının, temel bir AB normu olduğu ve Türk Jandarma Teşkilatı’nın kolluk faaliyetlerine yönelik sivil gözetimin yetersiz olduğu hususunda değerlendirmelere sıklıkla yer verildiği görülmektedir. Bu kapsamda Türkiye ile Katılım Ortaklığı Belgesinde Yer Alan İlkeler, Öncelikler ve Koşullara İlişkin 2006/35/EC Sayılı Konsey Kararında, jandarmanın statüsü ve işleyişinin Avrupa standartlarıyla uyumlaştırılması gerektiği ifade edilmiştir. Türkiye ile Katılım Ortaklığının kapsadığı ilkeler, öncelikler ve koşullara dair 2008/157/EC Sayılı Konsey Kararı’nda, ordu üzerindeki sivil kontrolün AB üye ülkelerindeki uygulamalarla uyumlu hale getirilmesine devam edilmesi; ordunun siyasi konulara müdahale etmemesinin ve sivil idarenin ulusal güvnelik stratejisinin oluşturulması ve uygulanması da dahil olmak üzere güvenlikle ilgili mevzularda denetim işlevlerini tam olarak kullanmasının sağlanması gerektiği ifade edilmiştir.
Bozkır, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin ilerleme raporlarında, Jandarma Genel Komutanlığı’nın sivil gözetimi hususunda reforma ihtiyaç duyulduğunun ifade edildiğini belirtti.