Dünya Japonya: Kuzey Kore füze fırlattı

Japonya: Kuzey Kore füze fırlattı

28.07.2017 - 19:04 | Son Güncellenme:

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'nin bir balistik füze denemesi daha yaptığını bildirdi.

Japonya: Kuzey Kore füze fırlattı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'nin bir balistik füze denemesi daha yaptığını bildirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Abe, gazetecilere yaptığı açıklamada, " Kuzey Kore'nin yine bir füze fırlattığı ve füzenin muhtemelen (Japonya'nın) ekonomik amaçla kullanılmayan sularına düştüğü haberini aldım." dedi.

Abe, fırlatmanın analiz edildiğini ve Ulusal Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdığını kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Jeff Davis de Kuzey Kore'nin balistik füze fırlattığının tespit edildiğini açıkladı.

Sözcü Davis, "İncelemelerimiz sürüyor kısa süre içerisinde daha fazla bilgi edineceğiz." şeklinde konuştu.



ABD'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kuzey Kore’nin fırlattığı füzenin bin kilometre menzile ulaşmasından dolayı kıtalar arası balistik füze olduğu değerlendirmesi yaptıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin doğu yakası yerel saatiyle 10.41’de Kuzey Kore’nin kıtalar arası balistik füze fırlattığı ifade edildi.

Davis, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Füze Mupyong-ni’den fırlatıldı ve Japon Denizi’ne düşmeden önce bin kilometre uçtu. Detaylı bir değerlendirme için kurumlar arası çalışmamız devam ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD), Kuzey Kore’nin fırlattığı füzenin Kuzey Amerika için tehdit oluşturmadığını tespit etti.”

ABD’nin tehditlere karşı Güney Kore ve Japonya’nın yanında olduğunu belirten Davis, ABD’nin Kuzey Kore'den gelecek füze tehdidine karşı kendini korumaya hazır olduğunu vurguladı.

Amerikan medyasına yansıyan bazı haberlerde, füzenin Japon Hakkaido Adası'nın 88 deniz mili açığına düştüğü belirtildi.

FRANSA'DAN KINAMA

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin yeni kıtalar arası füze fırlatmasını şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Kuzey Kore'nin kıtalar arası yeni bir füze fırlatmasını şiddetle kınıyor. Bu füze, muhtemelen Japonya'nın ekonomik alanına zarar verdi." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarını ihlal eden bu füze denemesinin uluslararası güvenliğe tehdit olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore'ye yönelik BM ve Avrupa Birliği bünyesinde hızlı şekilde yeni yaptırım kararları alınması istenen açıklamada, Kuzey Kore ile müzakere yolunun diplomatik baskı kurmaktan geçtiği ifade edildi.

Açıklamada, Fransa'nın Kuzey Kore'ye baskı kurmak için müttefiklerini birleşmeye davet ettiği kaydedildi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin bir balistik füze denemesi daha yaptığını bildirmiş ve füzenin Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesindeki sularına düştüğünü belirtmişti.