Dünya Japonya ve Filipinler’den askeri birlik

Japonya ve Filipinler’den askeri birlik

18.08.2016 - 17:34 | Son Güncellenme:

Pasifik’te tansiyonun yükselmesiyle birlikte Çin’e karşı mücadelede ilk somut adımı atan Japonya, 10 sahil güvenlik teknesini Filipinler’e yolladı.

Japonya ve Filipinler’den askeri birlik

Çin, Güney Çin Denizi olarak adlandırılan dünyanın en çok ticaret gemilerinin geçtiği rotada diğer komşu ülkelerin haklarını hiçe sayarak bölgenin sadece kendisinin olduğunu iddia ediyor. Güney Çin Denizi’nde Çin’den başka Filipinler, Japonya, Malezya, Brunei, Endonezya, Singapur ve Vietnam’da hak iddia ediyor.

Haberin Devamı

Çin, uzmanların görüşüne göre ülkelerin hassasiyetini ölçmek için balıkçı gemilerini ülkelerinin kıyılarına gözle görülecek şekilde yakına gitmelerine müsaade ediyor.

Güney Çin Denizi’ne komşu ülkelerin hepsi Çinli balıkçı gemilerinden şikayetçi. Çin son iki yıl içerisinde buradaki faaliyetlerini arttırmak için küçük kaya parçalarını bile doldurup yapay ada haline getirip üzerine havalimanı bile inşa etti. Hatta geçen hafta Japon yetkililer bu gibi bölgelere kurulan radarların yasal olmadığını iddia etmişti ancak Çin uluslararası hiç bir mahkemeyi tanımadığını açıkça ifade etti. Bölgedeki ülkelerin güçlerini birleştirmeleri gerektiği tezinin öne sürüldüğü bugünlerde Filipinler, Japonya’dan gelen 10 sahil güvenlik teknesinin ülkeye ulaştığını teyit etti.