Jean’inizin ömrünü nasıl uzatacaksınız?

Sonsuza dek jean… Önerdiğim basit birkaç kuralı uyguladığınız takdirde en sevdiğiniz jean pantolonu ya da gömleği uzun yıllar yıpranmadan giyebileceğinizi biliyor musunuz?

Üzerinize mükemmel oturuyor, kalçalarınızı derleyip topluyor üstelik sizi her seferinde “Bugün ne giysem?” derdinden kurtarıyor. Gardıropların joker parçaları jean’ler hayatımızı kurtarıyor. Bir de kendinize en uygun modeli bulduğunuzda ondan gece/gündüz vazgeçmek istemiyorsunuz. Moda dünyasının bu en kişisel parçasını, doğru kullanım ve bakımla yıllarca giyebilirsiniz. İşte, detaylar...

Haberin Devamı

Yıllarca kullanmak istiyorsanız, yıkamayın

‘Jean’imi yıkamadan nasıl kullanabilirim ki?’ sorularını duyar gibiyim. Her giysi çamaşır makinesinde hasar görüyor. Jean pantolonunuzu yıkamadan ne kadar çok giyerseniz, bir süre sonra vücudunuzun formunu aldığını göreceksiniz ve tabii ki yıpranmadığını da... Peki, ya pantolonunuz kirlendiğinde ne yapacaksınız? Yıkamak yerine lekelerden ıslak mendil yardımıyla kurtulmanız mümkün. Ya da sabunladığınız bir mutfak havlusuyla... Jean’inizin gerçekten yıkanması gerektiği durumlarda ise –uzun bir parti gecesinin ardından, yağmura yakalandığınız bir günün sonunda ya da tozlu bir koşuşturmaca sonrası- kısacası nemli bir bezin yeterli olmadığı durumlarda jean’inizi soğuk suda bekletin. Yani makineye atmak yerine elinizde yıkamayı tercih edin. Az miktarda deterjanlı soğuk yada ılık suda yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra durulayıp hafifçe sıkarak asın. Jean’inizin mükemmel formuna ise tam kurumadan giydiğinizde ulaştığını göreceksiniz.

Yıkama için doğru sıcaklığı seçin

Her şartta ve koşulda jean pantolonunuzu yine de yıkamak istiyorsanız size önerim, haftada bir kez çamaşır makinesinin en düşük sıcaklığında maksimum 30 derecede yıkamanız. Bazı çamaşır makinelerinin hassas çamaşırlar için kısa programları bulunuyor. Bu programlarda yıkamak da jean’inizi yıpranmaktan koruyacaktır. Tabii ki, doğru çamaşır deterjanını seçiyor olmak da önemli. Pek çok deterjanın içeriğinde özellikle beyaz çamaşırları daha da beyazlatan renk açıcı maddeler bulunuyor. Ancak bu maddeler jean’ler için pek de uygun değil. Dolayısıyla hassas ya da renkli çamaşırlarda tercih ettiğiniz deterjanlar seçenekleriniz olmalı. Son olarak, yumuşatıcı kullanmaktan kaçının.

Haberin Devamı

Tersini çevirerek yıkayın

Jean’lerinizi ister elde ister çamaşır makinesinde yıkamadan önce tersini çevirin. Böylelikle rengini korumuş olursunuz. Ayrıca ters çevirerek makinenin mekanik iç duvarındaki ve birlikte yıkadığınız diğer çamaşırların birbirine sürtünmesinden etkilenmesini de önlemiş olursunuz. Yıkama sonrasında jean’inizi kesinlikle kurutma makinesine koymayın. Kurutma makinesi hem jean’lerin renginin açılmasına hem de yoğun ısı dolayısıyla neredeyse bir beden küçülmesine neden oluyor. Ve son olarak, jean’inizi ütülemeyin. Kurutma makinesi mantığında düzenli ütülemek jean’in renginin daha çabuk solmasına neden oluyor. Mutlaka kırışıksız bir Jean pantolonla dolaşmak istiyorsanız, tersini çevirerek ütüleyebilirsiniz.