Geri Dön
Johann Sebastian Bach hakkında muhtemelen bilmediğiniz 6 acayip şey

Johann Sebastian Bach hakkında muhtemelen bilmediğiniz 6 acayip şey

Johann Sebastian Bach her yerde. Düğünde? Bach. Kilisede? Bach. Elektro gitar sololarında? Bach! Barok besteci, hayatı boyunca 1100'den fazla eser üretti. Müzikal form ve uyum hakkındaki düşünceleri, nesillerdir müzisyenleri etkilemeye devam ediyor. Ama müziğin arkasındaki bu dahi adam hakkında bilmediğiniz 6 şey var.

Rüya Salik
Rüya Salik

1. Doğum tarihi tartışmalı
Bazıları Bach'ın 21 Mart'ta doğduğunu iddia ediyor. Bazıları da 31 Mart'ta... Doğru tarih, kime sorduğunuza bağlı olarak değişiyor yani. Bach, Almanya'nın hala Julian takvimi kullandığı 1685 yılında Thuringia'da doğdu. Bugün ise, tarihleri ​​11 gün değiştiren Gregoryen takvimi kullanıyoruz. Çoğu biyografi doğum tarihini 31 Mart olarak kaydederken, Bach uzmanı Christopher Wolff, 21 Mart olduğundan neredeyse emin.

Haberin Devamı

2- 20 çocuğu oldu!
Bach’ın iki evliliğinden 20 çocuğu oldu. Bunların sadece 13 tanesi yaşayabildi. O zamanlar doğum sırasında ve küçük yaşlarda çocuk ölümleri çok fazlaydı. Bach’ın çocuklarının hepsinin müziğe yeteneği vardı. Birlikte müzik yapmaktan büyük zevk alıyorlardı. Oğullarından üçü yaşamını besteci olarak sürdürdü ve yaşadığı çağda ünlendi. Bunlar Wilhelm Friedmann (1710-1784), Carl Philipp Emanuel (1714-1788) ve Johann Chiristian Bach’dır (1735-1782). Özellikle Johann Chiristian, yaşamının büyük bölümünü Londra’da geçirdi ve küçük yaşlarda bu kenti ziyaret eden Mozart’la tanıştı. Mozart, “Londralı Bach” olarak ünlenen Johann Chiristian’dan çok etkilenip ilk senfonilerinde onun eserlerinden esinlendi.

Haberin Devamı

3- Kahve için bile beste yaptı
Bach, kahveyi, bu konuda bir şarkı yazacak kadar çok severdi. Zimmermann’ın Leipzig’deki kahvesinde 1735’te sahnelenen "Schweigt stille, plaudert nicht" adlı eser, kahve takıntılı bir kadınla ilgili. Sözler şöyle:

Ah! Ne kadar tatlı kahve tadı
Bin öpücükten daha lezzetli
Muscatel şarabından daha yumuşak
Kahve, kahve içmeliyim
Ve eğer biri beni şımartmak istiyorsa
Ah, o zaman bana bir hediye olarak kahve getir!

4- Bach dinlemek uyku getiriyor
Bazı insanlar klasik müziğin, özellikle Barok tarzının uykularını getirdiğini söylemeye utanıyor. Artık utanmayın! Bach'ın en eski biyografisine göre 'Goldberg Çeşitlemeleri', uykusuzluğun üstesinden gelinmesine yardımcı olmak için bestelendi.

5. Ömrünün son yıllarını tamamen kör olarak geçirdi.
Bach 65 yaşındayken geçirdiği göz ameliyatı yüzünden tamamen kör oldu. Kısa bir süre sonra da öldü. Aynı doktor, aynı ameliyatı daha sonra kör olan besteci George Frideric Handel'de de uyguladı.

6- Uzaya yollanan altın plaktaki parçalar arasında, Bach'ın 'Brandenburg Konçertosu' vardı
Bach’ın bazı eserlerinin de dahil olduğu müziklerden geniş bir seçki, 1970’lerde Voyager uzay gemisiyle uzayın derinliklerine gönderildi.

Benzer İçerikler