Dünya Juppe Fillon'un yerine aday olmuyor, Sarkozy talip!

Juppe Fillon'un yerine aday olmuyor, Sarkozy talip!

06.03.2017 - 15:30 | Son Güncellenme:

Fransa'da seçimlere bir buçuk ay kala merkez sağın adayı Fillon'un yerine adı geçen Juppe son kararını ilan etti, Sarkozy ise aday olmaya hazır. Anketler, Fillon'ın ilk turu geçemeyeceğini gösteriyor.

Juppe Fillonun yerine aday olmuyor, Sarkozy talip

Fransa'da hakkında yolsuzluk soruşturması açılan cumhurbaşkanı adayı François Fillon'un yerini alması için adı geçen Alain Juppe, baskıya karşın aday olmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Fillon, aile üyelerine hayali işler karşılığında vergi mükelleflerinin parasıyla maaş ödediği iddialarını reddediyor.

23 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesi, yolsuzluk iddiaları ve daha sonra resmen suçlanmasından sonra, Fillon'a olan destek düşüşe geçmişti.

Sarkozy hazır bekliyor

Kamuoyu yoklamaları Juppe'nin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Fillon'ın ise ilk turu geçemeyeceği öngörülüyor.

Partinin önseçiminde aday olamayan eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise bugün sürpriz bir çıkış yaptı.

Önseçimlerde Fillon ve Juppe'ye geçilen eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, halen adaylık için istekli. Bugün yapılan açıklamada, Sarkozy'nin aday olmayı istediği duyuruldu.

Fillon'a karşı suçlamalar ne?

Haberin Devamı

Suçlamalar bir aydan uzun süredir gündemde ve kaybolacağa da benzemiyor.

Eşi Penelope'a hiç yapmadığı parlamentoda asistanlık görevi karşılığında birkaç yıl maaş ödediği iddialarıyla karşı karşıya.

Ancak Peneleope Fillon, eşi için çalıştığı konusunda ısrarlı ve her şeyin yasal olduğunu ve deklare edildiğini savunuyor.

Fillon'un çocukları Marie ve Charles'a da, avukatlık lisansı almalarından önce babalarının bürosunda yaptıkları yasal işler için para ödendiği iddiaları da var.

François Fillon, dün Paris'te onbinlerce taraftarına yaptığı açıklamada, bir kez daha iddialarla mücadele edeceğini söyledi. Ancak Fillon'un kampanya ekibinde bulunan önemli isimler istifa etti ve önde gelen bazı Cumhuriyetçiler Fillon'a verdikleri desteği geri çekti.

Juppe'nin kararı sürpriz mi?

Evet ve hayır. Kamuoyu yoklamaları Bordeaux Belediye Başkanı'nın Fillon'un tersine, aşırı sağcı aday Marine Le Pen ile birlikte 7 Mayıs'taki ikinci tura kalacağını gösteriyor.

Ancak Juppe, önseçimleri kaybetmesinden bu yana birçok kez, B planı olarak cumhurbaşkanlığı yarışına girmek istemediğini söyledi. Juppe bu günkü açıklamasında da devreye girip, halkı birleştirebilmesi için 'çok geç' olduğunu söyledi.

Fillon gibi eski bir Başbakan olan Juppe, komplo iddilarında bulunan, yargıçları ve medyayı eleştiren Fillon'un kendi kendini köşeye sıkıştırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

Şimdi ne olacak?

Filllon üzerindeki baskının gelecek hafta artması bekleniyor. Eski Başbakan haftaya zimmetine para geçirdiği iddiasıyla başlatılan resmi soruşturmada yargıç önüne çıkacak. Kısa vadede bu akşam, partisi bir birlik toplantısı yapacak.

Fillon'un yarıştan çekilmesi, genç merkez sağcı aday Emmanuel Macron'ın ikinci turda Le Pen'le mücadele etmesini sağlayabilir.