Gündem K. Irak’taki cemaat okullarına el konulacak

K. Irak’taki cemaat okullarına el konulacak

08.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sonrası Gülen cemaati kurumlarına yönelik yurt genelinde kapsamlı operasyonlar sürerken ülke dışındaki kurumlarının kapatılması ve sorumluların Türkiye’ye iadesine ilişkin sürdürülen diplomatik girişimler etkisini gösteriyor.

K. Irak’taki cemaat  okullarına  el konulacak

Cemaatin eğitim ve ekonomi dahil birçok alanda faaliyet gösterdiği Kuzey Irak Kürt bölgesindeki faaliyetleri hükümetin yakın takibinde. Okulların kapatılmasına yönelik Kürt hükümetine yapılan çağrılar ise kısa sürede etkisini gösterdi.

Haberin Devamı

22 eğitim kurumu

Bölgede faaliyet gösteren bir özel üniversitenin de içinde yer aldığı 22 eğitim kurumuna Kürt yönetimi tarafından el konulmasına yönelik çalışma başlatıldı. Cemaatin Kuzey Irak’ın Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Dohuk bölgelerinde biri üniversite olmak üzere 22 eğitim kurumu var. Anaokulu, ilköğretim ve lise düzeyinde faaliyet gösteren kolejlerde bölgedeki yöneticilerin çocukları da eğitim görüyor. Okullarda 13 bine yakın öğrenci eğitim görürken, okullara yapılan masraflar ve öğretmen maaşlarının büyük bölümü Kürt yönetimi tarafından karşılanıyordu. Bu okullarda Kürtçe ve Arapça’nın yanısıra Türkçe dersler de veriliyordu. Bölgedeki okullardan mezun olan öğrencilerin bir bölümü Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görme imkânı buluyordu.

Haberin Devamı

Özel sektöre devredilecek

Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye ile sürdürülen iyi ilişkiler nedeniyle bölge yönetiminin sorumluluk sahasında faaliyet gösteren cemaat okullarının Eğitim Bakanlığı’na devredilmesine yönelik çalışma başlattıklarını söyledi.

Dizayi, “Eğitim Bakanlığı bu okullara el koyacak. Bu, aynı zamanda Türkiye ile ilişkilere verdiğimiz önemin dostane bir adımıdır” dedi. Dizayi, Kürt hükümetinin, 13 bin öğrencisi olan cemaat okullarını, Kürdistan Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak özel sektöre devretmeyi kararlaştırdığını söyledi.

Yazarlar