Gündem Kabe'ye vinç düştü! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kabe'ye vinç düştü! Çok sayıda ölü ve yaralı var

11.09.2015 - 18:52 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan hükümeti 107 kişinin öldüğünü ve 238 kişinin yaralandığını aktardı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kabe'deki vinç kazasında yaşamını yitirenler arasında 2 Türk hacı adayının da olduğunu açıkladı.

Kabeye vinç düştü Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kabe’de birkaç gündür devam eden şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Mescid-i Haram’daki genişletme çalışmaları sırasında 50-55 metre uzunluğundaki vinç hacı adaylarının üzerine devrildi.
İŞTE VİNCİN DEVRİLME ANI
Kazada 107 kişi hayatını kaybederken, 238 kişi ise yaşanan faciada yaralandı.
Mekke'deki Diyanet yetkililerinden alınan bilgilere göre Kabe'deki vinç kazasında Trabzonlu bir Türk hacı adayı da yaşamını yitirdi. Mekke’de yaşanan vinç kazasında 19 Türk yaralandı. Yaralılar Mekke’deki Diyanet Hastanesi’ne getirildi ve durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Russia Today’ın haberine göre ise kaza Kabe’deki vince yıldırım düşmesi sonucunda gerçekleşti.
Mescid-i Haram’da genişletme çalışmaları 4 yıl önce başlamıştı. Kaza hacı olmak için yüz binlerce Müslümanın Mekke’ye geldiği bir dönemde meydana geldi.

Haberin Devamı

Kabeye vinç düştü Çok sayıda ölü ve yaralı var
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ'DEN AÇIKLAMA
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, herhangi bir hayati tehlikesi yok Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok" dedi.
Görmez, Mekke'de yaşanan vinç kazasına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığında gazetecilere açıklama yaptı.
Mekke'de son yılların en büyük çöl fırtınasının yaşandığını belirten Görmez, "Devrilen bir vinç neticesinde pek çok hacı, dünyadan hac ibadetini yapmayan giden hacılar hayatını kaybetti. Hacı adaylarımız da aynı şekilde yaralandı. Suudi Arabistan makamlarının bize verdiği bilgiye göre, 87 hacı dünyadan hayatını kaybetti, Hakkın rahmetine kavuştu. Ben öncelikle vefat edenlere, Allah'tan rahmet yaralılara da Rabbimizden şifa diliyorum" diye konuştu.
Türkiye'den 65 bin vatandaşın hac ibadetini yapmak için Suudi Arabistan'da bulunduğunu ifade eden Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün telefonları kilitlendi. Merak içerisinde bizlerden haber bekliyorlar. Biz de Suudi Arabistan'da bulunan sağlık ekibimizle ve bütün ekibimizle iletişim içinde olduk" ifadelerini kullandı.
Görmez, şöyle devam etti:
"Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, hayati tehlikesi yok Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok, yine aynı şekilde Allah'a hamdolsun ama bir takım kırıkları var küçük de olsa yaraları var. Küçük de olsa bir takım operasyonları söz konusu."
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile olayın olduğu andan itibaren iletişim halinde olduklarını ifade eden Görmez, şunları kaydetti:
"Kendisi eğer Türkiye'ye hastanelere nakledilmesi gereken herhangi bir hacı adayımız varsa uçak ambulansların hazırlanacağını ifade ettiler. Bunu gerektirecek herhangi bir hasta nakli söz konusu değil. Yaralılarımızın hiçbirisinin hayati tehlikesi yok. 19 yaralımızın hiçbirisinin herhangi hayati tehlikesi yok, sadece küçük operasyonlar geçiren hacı adaylarımız var. Bunların her birisi belirlendi, her birisinin ailesine müftülerimiz, ilçe, il müftülerimiz kendilerine haber veriyorlar. Ayrıca tabi 2 tane de vefatımız var, vefat eden hacı adaylarımızın tesbiti yapılmış durumda ancak bu tespit görgü tanıklarına dayanmaktadır. Bir tanesi bizatihi yanında bulunan bir arkadaşının ifadesi, bir tanesini de bizatihi eşi tarafından ifade edildiği için şimdilik kayıtlarımızda biz vefat ettiğini ifade ediyoruz. Fakat kesin neticeye kavuşturmadan bizatihi vefat edip etmediğini resmen tespit etmeden onu şimdilik bildirmeyi doğru bulmuyoruz."
Görmez, Mekke'de Kabe etrafında uzun süredir devam eden inşaat çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
"Artık hakikaten, bütün İslam dünyası olarak bu büyük ibadetin vinçlerin gölgesinden kurtulması, kısa sürede artık bu inşaatın bitmesi en büyük temennimiz. İnşallah en kısa zamanda bütün dünyadan giden hacı adaylarımız, ibadetlerini en güzel bir şekilde yerine getirirler."
HAYATINI KAYBEDEN VE YARALANAN HACI ADAYLARINI İSİMLERİ BELLİ OLDU
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri 19 yaralı Türk hacı adaylarının hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdi. Hayatını kaybedenler hakkında Suudi yetkililerden resmi bilgi gelmediğine dikkat çekilirken, olaya şahit olan Türk hacı adaylarının verdikleri bilgilere göre 2 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği kesinlik kazandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de feci kazada iki Türk hacı adayının hayatlarını kaybettiğini belirtti.
Hacı adaylarının arkadaşlarından alınan bilgiye göre hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının isimleri ise İstanbul’dan Abdulkadir Gökmen ve Trabzon’dan Erol Karaağaçlı olarak bildirildi.
Alınan ilk bilgilere çoğunluğu ayakta tedavi gören yaralıların isimleri şöyle:
“Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, İrfan Okullu, İsa Saral, Feride Karaağaçlı, Hasan Yoldaş, Cennet Kavas, Mehmet Türkmen, Safiye Yıldız, Habip Barlalı, Yusuf Emsal, Hüssam Vahid, Refiye Üret, Abdulah Üresin, Abdülgazi Savaş, Zeki Eldem, Mustafa Boz, Hasan Apaydın.”
Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz Al Suud'u telefonla aradı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'u telefonla arayarak Kabe'de yaşanan elim hadisenin kendisini de derinden üzdüğünü belirtti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre telefon görüşmesi bu gece 23.25'te gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mescid-i Haram'daki vincin düşmesi neticesinde hayatlarını kaybeden hacı adaylarına Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu vesile ile Suud Kralı Selman'a, Yemen'deki çatışmalarda hayatlarını kaybeden Suudi askerleriyle ilgili olarak da taziyelerini ilettiği kaydedildi. Kral Selman'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu acılı günde üzüntülerini paylaşmasından dolayı teşekkür ettiği öğrenildi.
Kabeye vinç düştü Çok sayıda ölü ve yaralı var

Haberin Devamı

Kabe'de görevli doktor Furkan: Rüzgardan sonra vinç devrildi
Doktor Muhammet Abdullah Furkan, Kabe'de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı" dedi.
Furkan, doktor olduğunu, İstanbul'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi.
Bölgede şiddetli rüzgar çıktığını belirten Furkan, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı. Vincin düştüğünü gördüm. Büyük ihtimalle yıldırım düştü. Çünkü o kadar fazla vinci düşürecek kadar rüzgarlı değildi" diye konuştu.
Tavaf alnının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi.
Bir başka görgü tanığı da 2 Türk'ün vefat ettiğini gördüğünü ifade etti.
Kabeye vinç düştü Çok sayıda ölü ve yaralı var
HACI ADAYI OLAY ANINI ANLATTI
Kabe’de vinç devrilmesi sonucunda çok sayıda hacı adayı hayatını kaybetti. Hac görevini yerine getirmek için Mekke’ye giden Servet Oğuzhan isimli hacı adayı olay anını anlattı.
Kabe’de akşam saat 17.00 sıralarında başlayan sağanak yağış ve fırtına ile birlikte Kabe’nin etrafında bulunan vinçlerden birisi devrildi. Devrilen vincin parçaları tavaf yapılan alanın beton tavanını çökerterek yüzlerce insanın üstüne düştü. Bu sırada tavafta bulunan onlarca hacı adayı yaralandı.
Felaket yaşandığı sırada olay yerinde bulunan Elazığlı hacı adayı Servet Oğuzhan vincin devrilme anları ve sonrasında yaşananları İHA muhabirine anlattı. Çok şiddetli yağmur yağdığını belirten Oğuzhan, “Akşam saatlerinde çok yağmur yağdı. Şimşekler çok hızlı bir şekilde çakıyordu. Bir anda bir ses duyduk olay yerine gittiğimizde çok sayıda yarılı ve baygın olan insanları gördük. Duvarın üstüne düşen vinç Kabe’de tavaf yapanların üzerine düştü. Olaydan sonra bizleri otellerimize götürdüler. Şuanda otelimizden dışarıya çıkamıyoruz. Yaralı Türklerinde olduğu söyleniyor. Yağmur sağanak şekilde halen devam ediyor” dedi.
Öte yandan olay yerinden gelen fotoğraflar kazanın ne kadar büyük olduğunu ise gözler önüne serdi. Olayda yaralananların bölgeye sevk edilen çok sayıda ambulanslarla hastanelere sevk edildiği öğrenildi.