Dünya Kabinede görev kavgası

Kabinede görev kavgası

16.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkanlık seçimini kazandıktan sonra ekibini belirlemek amacıyla çalışmalara başlayan Donald Trump, bu amaçla yardımcısı Pence ile kafa kafaya verirken, Cumhuriyetçi Parti içinde, kabineye ilişkin önemli tartışma ve anlaşmazlıklar yaşanıyor...

Kabinede görev kavgası

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, bir yandan başkanlık için gerekli çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da koltuğa oturana kadar geçecek sürede ekibini de belirlemek amacıyla çalışmalara devam ediyor.
Başkan Yardımcısı olacak Mike Pence ile New York’ta biraraya gelen Trump, kabineye atanacak kişiler hakkında onunla istişarelerde bulunurken, arka planda da, “takıma girebilmek” için ciddi bir mücadele yaşandığı, hatta tartışmalar ve anlaşmazlıklar olduğu belirtiliyor. Cumhuriyetçi Parti içindeki bu anlaşmazlığın da, özellikle kimlerin hangi göreve geleceği konusunda yoğunlaştığı ifade ediliyor.

CNN’in haberine göre, geleneksel Cumhuriyetçiler ile alternatif kanat arasında görevler konusunda bir çatışma ortamı bulunuyor. Bunun dışında, Trump’ın geçiş kabinesinde yer alan geleneksel isimlerden Reince Priebus ile “Breitbart” haber sitesinin tartışmalı yöneticisi Steve Bannon arasında bir güç savaşı yaşandığı da iddialar arasında.

Denge politikası

Bu arada Trump, yaptığı atamalar sonrası kendisine yöneltilen eleştiriler nedeniyle tavrında değişikliğe gitti. Trump’ın, ırkçı çevrelere yakınlığıyla bilinen kampanya menajeri Bannon’ı baş stratejisti yapması üzerine gelişen tepkileri yumuşatmak amacıyla “farklı” isimlere yöneldiği bildiriliyor.

Nitekim Trump’ın, tepkiler sonrası, ABD’nin BM Daimi Temsilciliğine eşcinsel olduğunu açıklayan Richard Grenell’i, Cumhuriyetçi Parti’nin başına da bir kadını getirmeyi düşündüğü ifade ediliyor. Grenell, BM Daimi Temsilcisi olarak atanırsa, bu, ülke tarihinde bir ilk olacak. Bununla birlikte Trump yönetiminde başkan yardımcısı olacak olan Mike Pence’in eşcinsel evliliklere karşı olduğu biliniyor.

Ayrıca Trump’ın Cumhuriyetçi Parti başkanlığına bir kadını getirerek, taciz suçlamaları ve kadınları aşağılayan sözleri nedeniyle oluşan tepkileri kırmaya çalışacağı belirtiliyor. Trump’ın Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi’nin başkanlığı için partinin Michigan eyaleti yöneticisi Ronna Romney McDaniel’i düşündüğü kaydediliyor. McDaniel göreve gelirse, ABD tarihinde ikinci kez bir kadın, Cumhuriyetçilerin başına geçmiş olacak. Bloomberg ajansı ise, Trump’ın geçiş kabinesinde yer alan eski istihbarat komite başkanı Mike Rogers’ın, ekiptekilerin itirazı üzerine ayrılmak zorunda kaldığını yazdı.

Çoktan seçmeli

Haberin Devamı

Seçilmiş başkan Trump’ın yeni kabinesindeki en önemli pozisyonlardan biri olan dışişleri bakanlığı görevi içinse farklı isimler gündeme gelmeye devam ediyor. Nitekim bu görev için New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani’nin ismi anılmaya başlandı. 72 yaşındaki Giuliani, seçim süreci boyunca Trump’ın en büyük destekçileri arasında yer almıştı. Bu makam için adı geçen bir diğer isim olan Newt Gingrich, Fox kanalına yaptığı açıklamada, “Eğer Rudy bu pozisyonu
istiyorsa, o alır” ifadesini kullandı.

Demokratların başına Müslüman başkan adayı

ABD Kongresi’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’ne seçilen ilk Amerikalı Müslüman olarak dikkat çeken Minnesota Vekili Keith Ellison, Demokrat Parti başkanlığı için şimdiden aday olduğunu resmen duyurdu. Adaylığıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ellison, “Sıradan insanların gücünü alıp, onların sorunlarını çözmek için mücadele ettiğimizde, Demokrat Parti kazanacaktır” ifadesini kullandı. Demokratların yeniden yapılanma sürecini bir an önce başlatması ve
her eyalette partinin organizasyonunu güçlendirmesi gerektiğini belirten Ellison, başkan adaylığı için en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor. Ellison, 2006 yılında Minnesota eyaleti 5. seçim bölgesinden Temsilciler Meclisi’ne girmişti. Ellison, aynı zamanda Minnesota’da seçilen ilk siyahi vekil olmuştu. Ellison’ın, Senato Azınlık Lideri Harry Reid ve ABD Başkanlık yarışında Demokrat Parti adaylığı için ön seçim sürecinde mücadele eden Vermont Senatörü Bernie Sanders gibi güçlü üst düzey destekçileri olduğu belirtiliyor.