Siyaset Kabinede kan değişimi

Kabinede kan değişimi

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Binali Yıldırım başkanlığındaki 65. Hükümet’e 6 yeni isim girdi. Bir önceki kabinede yer alan 5 bakan ise yer değiştirdi. Önceki kabinede yer alan 5 başbakan yardımcısından biri yerini korudu, ikisi bakanlıklara kaydırıldı, ikisi ise liste dışı kaldı.

Kabinede kan değişimi

BİNALİ YILDIRIM
Başbakan


1955 Erzincan Refahiye doğumlu olan Yıldırım İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Yıldırım’ın yolu Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken kesişti. 1994-2000 yılları arasında İDO Genel Müdürlüğü’nü yaptı. 3 Kasım 2002’de milletvekili seçildi. Yıldırım kesintisiz 11 yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptı. Yıldırım bakanlığa 2014 yerel seçimi için ara verdi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için yarıştı ancak seçimi kazanamadı. Seçimin ardından Cumhurbaşkanı başdanışmanlığını üstlendi.

Haberin Devamı

BEKİR BOZDAĞ
Başbakan Yardımcısı


Serbest avukatlık yapan Bozdağ, Ak Parti kurucuları arasında yer aldı. 61. Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Bozdağ, 17-25 Aralık’ın ardından 26 Aralık 2013’te gerçekleştirilen ve dokuz bakanın kabine dışı kaldığı değişim sonunda Adalet Bakanı oldu. Bozdağ’ın görevi Başbakan Yardımcılığı.

MEHMET ŞİMŞEK
Başbakan Yardımcısı


Batman’da doğan Şimşek, 1993’te Exeter Üniversitesinde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı. Şimşek, 2007’de milletvekili seçildi. 60. Hükümet’te Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, ardından Maliye Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

FİKRİ IŞIK
Başbakan Yardımcısı


Öğretmen kökenli olan Işık, Ak Parti kurucuları arasında yer aldı. 2007’de milletvekili seçilen Işık, 2013’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı oldu. FETÖ’nün TÜBİTAK’tan temizlenmesinde etkili oldu. Özellikle yerli araba projesiyle gündeme gelen Işık geçen kabinede Milli Savunma Bakanlığı görevini üstlendi.

Haberin Devamı

RECEP AKDAĞ
Başbakan Yardımcısı


Tıp doktoru olan Akdağ, 1999’da profesör oldu. 18 Kasım 2002’den 24 Ocak 2013’e kadar Sağlık Bakanı olarak görev yapan Akdağ, Refik Saydam’dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı oldu. Sağlıkta dönüşümün mimarı olan Akdağ, geçen kabinede eski koltuğuna döndü. Akdağ yeni kabinede Başbakan Yardımcısı oldu.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU
Başbakan Yardımcısı


1972’de Yunanistan’da doğdu. 1995’te Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bu tarihten itibaren serbest avukatlık yaptı. 2004-2011 arasında Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi’nde yönetim kurulu üyeliği ve iki dönem başkanlık yaptı. 2011 genel seçimlerinde Ak Parti Bursa Milletvekili seçildi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
Dışişleri


Ak Parti Kurucu Üyesi Çavuşoğlu, 22, 23, 24. ve 26. dönem milletvekili olarak Meclis’e girdi. Çavuşoğlu, 26 Aralık 2013 ve 29 Ağustos 2014 arasında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptı. 62. Hükümet’te Dışişleri Bakanlığına getirildi. Çavuşoğlu bu görevi sürdürüyor.

Haberin Devamı

SÜLEYMAN SOYLU
İçişleri


Siyasete 1987’de DYP’de başlayan Soylu, Demokrat Parti Genel Başkanı iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Ak Parti’ye katıldı. MKYK üyeliğine ve Genel Başkan Yardımcılığı’na seçilen Soylu, 2015’te milletvekili seçildi.
Daha sonra Çalışma Bakanı oldu.

ABDÜLHAMİT GÜL
Adalet Bakanı


Gaziantep-Nizip İmam Hatip Lisesi’nden ve Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2010-2012’de Has Parti GİK üyeliği ve Ankara İl Başkanlığı yaptı. Ak Parti’ye geçen Gül, 7 Haziran 2015’te Gaziantep Milletvekili seçildi. AK Parti Genel Sekreterliği’ne getirilen Gül, anayasa değişikliğinin MHP ile birlikte hazırlanmasının mimarlarından oldu.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA

Aile ve Sosyal Politikalar 1981 doğumlu Kaya, kabinenin en genç ismi. Elektrik-elektronik mühendisi ve tıp doktoru olan Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Genel Başkan Danışmanlığı görevine getirildi.

ÖMER ÇELİK
Avrupa Birliği


Yeni Yüzyıl gazetesinde köşe yazarlığı yaparken o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan ile tanışan Çelik, Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana MKYK üyesi. 2013’te Kültür ve Turizm Bakanı olan Çelik, 1 Kasım’dan
sonra Ak Parti sözcülüğü yaptı.

Haberin Devamı

FARUK ÖZLÜ
Bilim Sanayi ve Teknoloji


Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda uzun yıllar görev yapan Özlü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Havalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş., TEKNOPARK İstanbul ile Savunma Teknolojileri’nde yönetici olarak çalıştı. Özlü, iki dönemdir Düzce milletvekili.

JÜLİDE SARIEROĞLU
Çalışma ve Sos.


Adana’da doğdu. Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi’nden mezun oldu. HAK-İŞ’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı yaptı. Ak Parti Kadın Kolları MKYK üyeliği yaptı. 7 Haziran 2015’te Milletvekili oldu. AK Parti MKYK üyesi olan Sarıeroğlu’nun çalışan kadınlarla ilgili kitabı bulunuyor.

MEHMET ÖZHASEKİ
Çevre ve Şehircilik


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1994’te Melikgazi Belediye Başkanlığı’na seçildi, Yıllarca Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerde Kayseri Milletvekili seçildi.Genel Başkan Yardımcısı
görevini üstlendi.

Haberin Devamı

NİHAT ZEYBEKCİ
Ekonomi


London Collage’da ekonomi eğitimi alan Zeybekci, 2004-2011 arasında Denizli Belediye Başkanlığı yaptı. 61. Hükümet dönemindeki revizyonla üstlendiği Ekonomi Bakanlığı’nı 62. ve 63. hükümette sürdürdü. 64. Hükümet’te yer almayan Zeybekci geçen kabineye yeniden girdi.

BÜLENT TÜFENKCİ
Gümrük ve Ticaret


Ak Parti Malatya İl Başkanlığı görevini yapan Tüfenkci, 25’inci ve 26’ncı dönemlerde Malatya Milletvekili seçildi. 64. Hükümet’te Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev alan Tüfenkci, yeni kabinede de koltuğunu koruyan isimler
arasında yer aldı.

OSMAN AŞKIN BAK
Gençlik ve Spor


İTÜ Makine mezunu. Nottingham’da yüksek lisans İTÜ’de doktora yaptı. Çeşitli spor kulüplerinde yöneticilik ve Güreş Federasyonu Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2011’de İstanbul Milletvekili seçilen Bak NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Sözcüsü oldu.

A. EŞREF FAKIBABA
Gıda ve Tarım


Şanlıurfa Birecik’te doğdu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Şanlıurfa SSK Hastanesi’nde 11 yıl
başhekimlik yaptı. Ak Parti’den 2004’te belediye başkanı seçildi. Aday gösterilmeyince 2009 da bağımsız olarak girdiği seçimde yeniden başkan oldu. 2013’te yeniden Ak Parti rozetini taktı.

BERAT ALBAYRAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar


1978 doğumlu Albayrak, yurt dışındaki eğitiminin ardından özel şirketlerde yöneticilik yaptı.Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans dersi veren Albayrak, 25. ve 26. Dönemde milletvekili oldu. Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devam edecek.

LÜTFİ ELVAN
Kalkınma


DPT kökenli olan Elvan, 23 ve 24. dönemlerde parlamentoya girdi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına seçildi. 2013’te Ulaştırma Bakanı olan Elvan, 64. Hükümet’te Başbakan Yardımcısı’ydı. Elvan,
Kalkınma Bakanlığı koltuğunu korudu.

NUMAN KURTULMUŞ
Kültür ve Turizm


İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan Kurtulmuş, aktif siyasete, Necmettin Erbakan’ın yanında başladı. Saadet Partisi Genel Başkanı olan Kurtulmuş, HAS Parti’yi kurdu. 2012’de Ak Parti’ye katılldı. Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü görevini üstlendi.

NACİ AĞBAL
Maliye


Uzun yıllar Maliye Bakanlığı’nda bürokrat olarak görev alan Ağbal, 2009-2015 arasında Maliye Müsteşarlığı yaptı. 64. Hükümet’te Maliye Bakanlığı’na getirilen Ağbal, bu görevine devam edecek.

İSMET YILMAZ
Milli Eğitim


Hukuk Fakültesi mezunu olan Yılmaz, Ak Parti iktidarıyla Denizcilik Müsteşarı oldu. Yılmaz, bağımsız olarak 2007’de Ulaştırma Bakanı oldu. 1 Kasım 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanan Yılmaz, 61. Hükümet’te Milli Savunma Bakanlığı görevini üstlendi. 7 Haziran seçiminin ardından TBMM Başkanı seçilen Yılmaz, 64. Hükümet’te yeniden Milli Savunma Bakanı olmuştu.

NURETTİN CANİKLİ
Milli Savunma


Giresunlu olan Nurettin Canikli İngiltere Sheff ield Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Canikli, Ak Parti kurucu üyesi oldu. Ak Parti Grup Başkanvekilliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevlerinde bulunan Canikli geçen kabinede Başbakan Yardımcısıydı.

VEYSEL EROĞLU
Orman ve Su İşleri


1994’te Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İSKİ’nin başına geçen Eroğlu, DSİ’de de görev aldı. 2007’de milletvekili seçilen Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanı olarak kabinede yer aldı.

Ahmet Demircan
Sağlık


Samsun’da doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Çeşitli hastanelerde Genel Cerrahi uzmanı olarak görev yaptı. 20 dönemde Samsun Milletvekili seçildi. 54. Hükümette Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 21. Dönemde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi oldu.

AHMET ARSLAN
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme


İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu olan Arslan, bir süre Pendik Tersanesi’nde çalıştı. Denizcilik Müsteşarlığı Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve DLH Genel Müdürü olarak uzun süre Başbakan Yıldırım’la çalıştı.