Dünya Kabinenin ilk çatlaGı Flynn

Kabinenin ilk çatlaGı Flynn

15.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son birkaç gündür tartışmaların odağında bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, sonunda istifa ettiğini açıkladı. Bu, ABD’nin yeni yönetimdeki “ilk fire” olurken, yerine farklı adaylar konuşulmaya başlandı

Kabinenin ilk çatlaGı Flynn

ABD Başkanı Donald Trump, yönetimindeki ilk ve en önemli fireyi verdi. ABD’nin Türkiye’yi desteklemesini ve Gülen’in Ankara’ya iadesini savunan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, görevinde henüz bir ayı doldurmadan istifa etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Korgeneral Flynn’in istifası, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Ivanovich Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesine dair iddiaların doruk noktasına çıkmasının ardından geldi. Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre Fylnn, istifa mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Rus Büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında farkında olmayarak seçilmiş Başkan Yardımcısı’nı (Mike Pence) ve diğerlerini eksik bilgilendirdim. Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan özür diledim. Özrümü kabul ettiler. İstifamı veriyorum; bu kadar onurlu bir konumda ülkeme ve Amerikan halkına hizmet etmekten onur duydum. Başkan Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve onların topladığı diğer muhteşem ekiple bu yönetim, ABD tarihinde en büyük yönetim olarak anılacaktır.”
Şantaj tehlikesi
İstifa, Trump yönetiminin Flynn’e destek konusunda birbiriyle çelişen açıklamaları ve Adalet Bakanlığı’nın, Flynn’in Rus büyükelçisi ile konuşmalarının Amerikan gizli servisleri tarafından dinlendiği ve Moskova’nın şantaj tehlikesi ile karşılaşabileceği uyarısının ortaya çıkmasının ardından geldi. Trump’ın başkanlık görevini Barack Obama’dan devralmasından önce Flynn’in, Rus Büyükelçi Kislyak ile görüşmesinde ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları konuştuğu iddia edilmişti. Flynn bu iddiaları önce reddetmiş ve Kislyak ile taziye görüşmesi yaptığını öne sürmüştü. Flynn’in ABD Başkan Yardımcısı Pence’i de bu yönde bilgilendirdiği belirtilmişti. Bunun üzerine Pence, Flynn’i savunmak üzere geçen ay emekli generalin Rus Büyükelçi ile asla yaptırımları konuşmadığını söylemişti.

Tartışmalı isim: Flynn

Flynn’in 2015 yılında Moskova’da bir akşam yemeğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı “Russia Today” televizyonunun yıldönümü galasında konuştuğu, bunun ücretini televizyondan aldığı iddiası da ABD basınında yer almıştı. Demokratlar tarafından Trump’a verilen bir mektupta, Flynn’in bu ücreti kabul etmekle anayasanın, eski bir askeri görevlinin yabancı devletlerden hediye veya para kabul etmesini yasaklayan ilgili maddeleri ihlal etmiş olabileceği vurgulanmıştı. Konuyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı’nın açtığı soruşturma sürüyor.

Farklı adaylar

Flynn’in yerine “vekaleten” Kara Kuvvetleri’nden emekli korgeneral ve Vietnam gazisi Joseph K. Kellogg Jr.’ın getirildiği bildirildi. Kellog’un yanı sıra Flynn’in yerini alması muhtemel isimler arasında CIA eski direktörü David Petraeus ile emekli General Robert Harward öne çıkıyor.