Gündem Kabızlığın nedenleri ve kabızlıkla mücadele yöntemleri

Kabızlığın nedenleri ve kabızlıkla mücadele yöntemleri

20.04.2018 - 11:40 | Son Güncellenme:

Kabızlık, her yaştan insanın karşılaşabileceği bağırsak hareketlerinin zorlaşması olayına verilen addır. Kimi zaman uzun süren ve ağrı yaratan bu rahatsızlık hakkında, bilgi edinmek olası durumlarda size yardımcı olacaktır.

Kabızlığın nedenleri ve kabızlıkla mücadele yöntemleri

Kabızlık neden olur?

Haberin Devamı

Yediğiniz yemek, az su tüketiminiz, kullandığınız ilaçlar ve düzensiz beslenme şekliniz bağırsak hareketlerinizi zorlaştırır. Sindirim sisteminizin yavaşlaması, bağırsaklarınızın işlevindeki düşüklük sonucu oluşan karın bölgesindeki şişme ve ağrılar olası bir durumdur. Kişiden kişiye farklılık gösteren ağrı çeşitleri ve süreleri vardır. Her gün düzenli şekilde tuvalete çıkmamanız, kabız olduğunuz anlamına gelmez. Kabızlık, genellikle hafta içerisinde iki ya da daha az dışkılama sonucu oluşacak bir rahatsızlıktır. Ağrı ve şişmelere sebep olan bu rahatsızlığın sebeplerini detaylı inceleyelim.

Kullandığınız ilaçlar

Sürekli olarak kullandığınız ağrı kesiciler, demir ilaçları ve antidepresanlar içerdikleri bileşenlerden ötürü sizi bu rahatsızlığa sürükleyebilir. Zorunlu olmadıkça bu hapları kullanmamanız tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin

Günlük hayatta dışarıda olmanız, temizlik konusunda sizi tatmin etmeyen tuvaletler dışkılamanızı erteletebilir. Dışkınızı ertelemeniz kabızlığa sebebiyet verir. Sizin öncesinde bilinçli olarak yaptığınız bu davranışı vücut bir zamandan sonra alışkanlık hâline getirerek ertelemeye devam eder. Bu rahatsızlığa kapılmak istemiyorsanız dışkılamanızı ertelemeyin.

Lifli besinler tüketin

Beslenme alışkanlığınızda lifli besinlerin olmaması kabızlık sorunu yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Lifli besinler, bağırsaklarınızda katı ve kuru dışkının oluşumunu engelleyerek karın ağrısı ve şişkinlik yaşamanıza engel olur. Tercih edebileceğiniz lifli besinler arasında brokoli, bezelye, havuç, fasulye ve domates vardır. Beslenme alışkanlığınıza lifli besinleri ekleyip sindirim sisteminizi düzene sokarak kabızlık probleminden kurtulabilirsiniz.

Hareket edin

Bağırsaklarınız, besinlerin sindirimini sağlarken çeşitli hareketler gerçekleştirir. Sizin gün içerisinde yapacağınız hareketler, bağırsaklarınızın hareketine yardımcı olur ve kabızlığı önler. Düzenli yürüyüş yapmak hem kabızlık sorununuza hem de vücudunuza iyi gelir. Hayatınıza hareket katın.

Bol bol sıvı tüketin

Haberin Devamı

Besinlerin sindirimi, önce ince bağırsakta ve daha sonra kalın bağırsakta gerçekleşir. Yeterli sıvı tüketmediğinizde ince bağırsağınızdan, kalın bağırsağa geçecek olan dışkı sertleşir. Kalın bağırsakta son olarak suyu emilen dışkı, daha da katı bir hâl alarak sizin ağrı çekmenize neden olur. Yeterli sıvı tükettiğinizde ince ve kalın bağırsak arasında geçiş yapan dışkınız daha sıvı bir hal alır ve sindirimi kolaylaştırır. Vücudunuzun ve sindirim sisteminizin sağlığı için günde en az 2 litre su tüketin.

Kabızlık sorunu yaşadığınızda hangi besinlerin size yardımcı olabileceğinden bahsedelim.

Lifli gıdalardan elma

Elma lifli gıdalar arasında lifi en zengin olandır. Yavaşlayan bağırsak hareketlerinizi hızlandırarak çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede sindiriminiz kolaylaşır, kabızlık sonucunda oluşan ağrılarınız diner. Elmanızı kabuğunu soymadan tüketin. Çünkü lif, kabuk kısmında daha yoğun bulunur.

Kayısı yemeyi unutmayın

Fazla tüketiminde ishale yol açan kayısı, yeteri kadar tüketildiğinde kabızlığa çare olur. Yemeklerden sonra yenildiğinde sindirime yardımcı olur. Sindirim sisteminiz için kayısı tüketin.

Haberin Devamı

Lif zengini bir diğer gıda incir

Elma kadar incirinde lif zenginliği fazladır. Bağırsaklardaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu giderir. Kurusu da yaş olanı da faydalıdır.