Gündem Kaçak definecilerin yağmaladığı lahit müze bahçesinde

Kaçak definecilerin yağmaladığı lahit müze bahçesinde

24.11.2015 - 11:19 | Son Güncellenme:

BURSA’nın İznik İlçesi’nde, geçen hafta zeytinlikte bulunan ve daha önce kaçak defineciler tarafından kapağı kırılarak yağmalandığı belirlenen Geç Roma Dönemi'ne ait lahit, topraktan çıkarılarak Müze Müdürlüğü bahçesine taşındı.

Kaçak definecilerin yağmaladığı lahit müze bahçesinde

İznik’te, geçen hafta ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Hisardere Köyü yolu üzerindeki zeytinliğine giden Hatice Süren adlı çiftçi, bahçede üzerindeki toprağın bir bölümü kaldırılmış lahiti görünce jandarmaya bilgi verdi. Bölgede İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca kazı yapıldı. Kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3’üncü Yüzyıl'dan kalma iki lahit bulundu. Her biri 7 ton ağırlığındaki lahitlerin çevresindeki toprak temizlenince kapak kenarlarında bugüne kadar bölgede görülmeyen lotus çiçeğine sarılı Eros kabartmaları ve aslan başı figürleri görüldü. Kazı sırasında, lahitin üst kapağında 30 santimetre çapında delik açılarak içine girildiği ortaya çıktı. Define avcılarının yağmaladığı belirlenen lahit uzmanların dört gün süren çalışmaları sonucu topraktan tamamen çıkarılarak, dün gece İznik Müze Müdürlüğü bahçesine nakledildi.
Roma mezarındaki incelemenin müzede de devam edeceği ve konuyla ilgili önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapılacağı bildirildi

Haberin Devamı

HADES’İN KAYIĞI

Bursa’nın İznik İlçesi’nde, geçen hafta zeytinlikte bulunan ve topraktan çıkarıldıktan sonra müze müdürlüğü bahçesine taşınan Geç Roma Dönemi'ne ait lahitte arkeologların yaptığı inceleme sonucu ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

İznik'in M.Ö. 1’inci Yüzyıl'da Roma'ya bağlı Bitinya Bölgesi olduğuna işaret eden arkeologlar, ortaya çıkan lahdin dönemin en iyi işçiliğine sahip olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre, lahdin işleniş sanatına bakıldığında dönemin taş işçiliğinde gelinen mükemmeliyeti gösteriyor. Son derece yüksek kabartmaya sahip figürlerin heykelimsi özellik taşıyor.

Arkeologların yaptığı inceleme sonucu lahdin üst kapağının dört köşesinde antik çağ aşk tanrıçası Eros, kenarlarında 5 adet aslan başı, lahit kapağı önünde kalkan göbeği, gövde yan yüzlerinde 8 adet meşale ve dua eden eros kabartama figürleri, dar yüzünde kadın ve zafer tanrıçası kanatlı Nike kabartması bulunduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 7 ton ağırlığında bulunan lahdin bulunduğu Hisardere Köyü yolu mevkii, dönemin Nekropol’ü yani mezarlık bölgesi olduğu öğrenildi.

Antik çağ inanışına göre bu tür lahde defnedilen kişilerin yanına en sevdiği eşyalar başta yüzük, madalyon, ve bir miktar da para konulduğu da bildirildi. Paranın ölen kişinin yer altı tanrısı Hades'in kayığına binerek ödeyeceği ücreti temsil ediyor. İnanışa göre Hades'in kayığı ile cennete kürek çekiliyor. Ancak bugün bulunan lahdin çok uzun yıllar önce defineciler tarafından soyulmuş olması nedeniyle mezar içerisinde ne olduğuna dair bir ipucu bulunmuyor