Kırklareli Kaçaklar rotasını Bulgaristan'a çevirdi

Kaçaklar rotasını Bulgaristan'a çevirdi

20.11.2014 - 16:45 | Son Güncellenme:

Yunanistan'ın sınırında aldığı önlemler nedeniyle kaçaklar, Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.

Kaçaklar rotasını Bulgaristana çevirdi

Yunanistan'ın  sınırında aldığı önlemler nedeniyle kaçaklar, Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya  gitmeye çalışıyor. 

Haberin Devamı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, daha önce kaçaklar, Türkiye ve  Yunanistan arasındaki doğal sınır konumundaki Meriç Nehri'ni kullanarak, sığ  yerlerden yürüyerek ya da Yunanistan'a kara sınırı olan Karaağaç Mahallesi'nden  yasa dışı yollarla sınırı geçiyordu. 

Yunanistan'ın, sınırına tel çit örmesi ve Avrupa Birliği Sınır  Güvenliği Biriminin kontrollerini arttırması, kaçakların Avrupa'ya giden yol  haritasından Yunanistan'ı çıkarmasına neden oldu. 

Önlemlerin artması ve nehirden geçişlerin birçoğunun ölümle  sonuçlanması nedeniyle kaçaklar son dönemde Edirne ve Kırklareli'nden  Bulgaristan'a geçerek Avrupa ulaşmaya çalışıyor. 

Edirne'de yurt dışına yük taşıyan tırların dorsesine, kuyrukta  beklediği sırada giren ya da Kırklareli Dereköy Gümrük Kapısı yakınlarında  ormanlık alana gizlenerek havanın kararmasıyla komşu ülkeye geçmeyi deneyenlerin  sayısı her geçen gün artıyor. 

Haberin Devamı

 - Kaçakların profili 

 Edirne'de yakalanan kaçaklar, 2012'ye kadar daha çok ülkelerinde  sosyal, ekonomik kriz olan ya da iç çatışma bulunan Myanmar, Afganistan, Eritre  gibi ülkelerden geldi. Daha sonra ise Suriyeli kaçakların sayısında artış oldu. 

Kırklareli'nin Kofçaz ve Demirköy ilçelerinde yakalanan kaçakların  çoğunluğunu ise Afganistan, Pakistan, Myanmar, İran ve Suriye uyruklular  oluşturdu. 

Yıllara göre dağılıma bakıldığında, Edirne'de yakalanan kaçak  sayısının azaldığı ancak Bulgaristan faktörü nedeniyle Kırklareli'nde yakalanan  kaçak sayısının önceki yıla göre arttığı görüldü.