Gündem Kadavra skandalı görevinden etti!

Kadavra skandalı görevinden etti!

18.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Atila Sertel’in “Tıp fakültesinden iki kadavra kaçırıldı” suçlaması üzerine Prof. Dr. Orhan Mağden görevinden alındı. Mağden kadavraların kendisine ait olduğunu savundu

Kadavra skandalı görevinden etti

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden iki kadavranın, 9 ay önce yöneticilerden izinsiz İstanbul’daki özel bir üniversiteye götürüldüğünü kaydederek, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

Kadavra skandalı görevinden etti
Sertel, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağışlanan iki kadavranın, daha önce rektör adayı da olan Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden tarafından izinsiz ve gizli olarak özel bir üniversiteye gönderildiğinin ortaya çıktığını, bununla ilgili kamera görüntülerinin de olduğunu ve 9 ay önce soruşturma başlatıldığını öne sürdü. Sertel, izinsiz ve yasa dışı olduğunu öne sürdüğü kadavra naklini TBMM gündemine taşıdı.

Rektör açıkladı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik de dün konuyla ilgili açıklama yaptı. Çelik, “hastanelerine bağışlanan iki kadavranın izinsiz ve gizli şekilde özel bir üniversiteye gönderildiği” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde, DEÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden’in görevden alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Onlar bana ait’

Çelik, konunun kendi rektörlük dönemi öncesinde olduğunu, o dönem olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti. Kadavraları başka hastaneye gönderdiği ileri sürülen Prof. Dr. Orhan Mağden’in kadavraların kendisine ait olduğunu savunduğunu aktaran Çelik, “Soruşturma geçen hafta tamamlandı. Prof. Dr. Mağden anabilim dalı başkanlığı görevinden alındı” dedi.

‘Ölülerin hiçbiri güvende değil’

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel şunları söyledi: “Diriyi bıraktılar, gözlerini ölüye diktiler’ dedirtecek cinsten bu olay, dünyanın neresinde olursa olsun skandaldır. Ülkemizde kadavra bağışına yönelik çeşitli eksiklikler var. Bu nedenle yüzlerce tıp fakültesi öğrencisi, hiç kadavra görmeden mezun oluyor. Öte yandan bir kamu hastanesine bağışlanan kadavralar, bölüm başkanı tarafından ailelerin ve hastane yönetiminin izni olmadan, yasal olmayan bir yolla özel bir üniversiteye gönderiliyor. Üstelik bu kişi, rektör adayıydı. Bu kadavraların nasıl, ne şekilde ve neyin karşılığında özel bir üniversiteye verildiği bilinmiyor. Bu olay hakkında soruşturma başlatılır başlatılmaz bahse konu kişi açığa alınmalı ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıydı. Olay ortaya çıkar çıkmaz soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılması gereken Prof. Dr. Orhan Mağden, AKP’li bir üst düzey yönetici milletvekili tarafından kollanıyor mu bilemem; ancak o isim orada olduğu sürece hastaların ve hatta ölülerin hiçbiri güvende değil.” Sertel ayrıca Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) olayla ilgilenmesi gerektiğini belirtti.