Diğer Kaderini yumruklarıyla yendi!

Kaderini yumruklarıyla yendi!

04.12.2014 - 11:44 | Son Güncellenme:

14 yaşındaki Sabahat Özçekiççi, dövüş sporu Muay Thai'de Türkiye'nin en iyilerinden. Muay Thai, onun için sporun çok ötesinde. Sabahat Özçekiççi, bu sayede çocuk yaşta evlendirilmekten kurtuldu.

Kaderini yumruklarıyla yendi

Sabahat Özçekiççi 14 yaşında, Ankara'da Kale Mahallesi'nde yaşıyor. Dört çocuklu bir ailenin en küçük kızı. Üç ablası da çocuk yaşta evlenmiş.

Annesi çalışmıyor, babasıysa geçirdiği bir iş kazası sonrası işsiz kalmış.

Sabahat, ablalarınınkinden farklı bir yaşamın hayalini kurarken sporla tanışmış. İki yıl önce, dövüş sporu Muay Thai'ye başlayan Sabahat, Türkiye şampiyonasında üçüncülüğe kadar yükselmiş. Sabahat için spor, eğitim ve iyi bir gelecek demek:

"Güçkobir'in geleceğimi çok iyi etkileyeceğini düşünüyorum. Çünkü Güçkobir'e gelmeseydim, beni de mahalledeki arkadaşlarım gibi küçükken evlendirebilirlerdi. Önce milli takıma girmek, milli takımdan sonra Dünya Şampiyonu olmak istiyorum. Güçkobir'in daha çok yükselmesini istiyorum. Özellikle milli takıma girmek..."

Sabahat spora, güç koşulllardaki bireylere spor yaptırmayı hedefleyen Güçkobir oluşumu sayesinde başlamış. Onu bulan da yetiştiren de 2007 Muay Thai Dünya Şampiyonu Hakan Yıldız... Gönüllü olarak çalışan Yıldız, en büyük kazancının sporculardan gelen başarılar olduğunu söylüyor:

"Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından, Erasmus Plus akredite kuruluşuyuz. Şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığı'na da 'Dezavantajları avantajınız olsun' diye bir proje verdik, onun sonuçlanmasını bekliyoruz. Eğer o projemiz geçerse, daha çok çocuğa ulaşmak için imkânımız olacak."

Sabahat, her gün evlerinden beş kilometre ötedeki salonda antrenman yapıyor. Oturdukları mahallede yaşanan bazı olaylar, geliş gidişleri konusunda özellikle babası Hakan Özçekiççi'yi çok endişelendiriyor:

"Altındağ'daki çevre biraz bozuk. Niye bozuk bilemiyorum ama biz geldiğimizde böyle değildi. Daha sonra bozuldu. Hatta çocuklarımızın spor salonuna gidip gelmelerinde bile sorun yaşıyoruz. Buradan ilgili kurumlara da rica ediyoruz. Mümkünse bizim okulumuza bir servis arabası tahsis etsinler."

Ailesi okula dört yıl geç yazdırdığı için Sabahat yeni sistemde kendisine okul bulamıyor. Yaşıtlarıyla arasındaki farkı dışarıdan kapatmaya çalışan genç sporcunun hedefi, günün birinde öğretmen olup, kendisi gibi çocukların hayatını değiştirmek.

(Kaynak: Al Jazeera)

Yazarlar