2013 yılındayız ve ne yazık ki halen hastalıklı dokular ve hatta tümörler gibi moleküler düzeyde başlayan hastalıkları neşterle kesip çıkarmak gibi ilkel yöntemleri kullanıyoruz. Umuyorum ileride bir gün ameliyat yapmak da tarihe karışacak. Tıpkı artık görülmeyen çocuk felci ve çiçek hastalığı gibi günümüzün en büyük problemlerinden olan kanser, çağın vebası denilen AIDS ve yeniden hortladı denilen verem de sadece kitaplarda okunur olacak, tıkalı kalp damarları çok daha kolayca açılabilecek, genetik hastalıklara daha doğumdan önce müdahale edilecek, kök hücrelerden yeni organlar oluşturulacak, sperm ve yumurtası olmayan çitlerin dahi çocukları olabilecek.

Haberin Devamı

Birçok hastalık ve hastalar için yepyeni ve etkili tedavi yöntemleri bulunacak.

Biliyorum, çok da uzak olmayan bir gelecekte tüm bunları çocuklarımız görecek...

Bugün ise henüz ameliyatları tarihe karıştıramasak da biz cerrahlar biraz yol kat edip günümüzde birçok branşta işlemleri artık kapalı sistemle yapıyoruz. Yani karın üzerine açtığımız 1 cm‘lik 2-3 delikle cerrahiyi baştan sona tamamlıyoruz.

Jinekologlar olarak da laparoskopi (karın içersine bakma) ve Histeroskopi ( rahim içersine bakma) olarak adlandırılan sistemlerin son yıllarda ciddi bir gelişme göstermesine bağlı olarak eskiden zorunlu olarak karın duvarını keserek yaptığımız işlerin çok büyük çoğunluğunu – buna kanser ameliyatları da dâhil – artık kesmeden yapıyoruz. Kadın Hastalıklarıyla ilgili olarak yumurtalık kistlerinin alınması, myom denilen urların çıkarılması, endometriosis hastalığının temizlenmesi, kısırlık ile ilgili operasyonlar, jinekolojik kanserler, rahim sarkmaları ve idrar kaçırma operasyonları ve hatta rahim alınması işlemlerini de büyük oranda artık kapalı sistemler kullanarak yapıyoruz.

Böylelikle hastalar aynı gün dahi evlerine dönebiliyor ve birkaç gün sonra da işlerinin başında olabiliyorlar. Ameliyat sonrası ağrıları ve enfeksiyon riski daha az, estetik görünüm daha iyi, memnuniyet kesinlikle daha fazla.

Tek sorun, cihazlara ve dolayısıyla dışarıya bağımlı bir teknoloji kullandığımızdan maliyetleri istediğimiz kadar düşürememiş olmamız. En azından insan sağlığı ve konforundan daha az önemlidir diyerek teselli oluyoruz ve bir gün tüm bu malzemelerin yurdumuzda da yapılacağını, operasyonların daha ucuza mal olacağını umuyoruz.

Haberin Devamı

Dilerim ameliyat yapmak zorunda olmadığımız günleri de çok uzak olmayan bir gelecekte görebiliriz.

Sağlıcakla

Doç. Dr. Selman Laçin

Medicana International İstanbul Hastanesi

Tüp Bebek Merkezi

/ www.tupbebek-istanbul.com