Doktorum "Rahmin alınması gerekiyor" dedi…

Peki sonra ne olacak ? ya cinsel yaşamım ? ateş basmaları olacak mı ? menopoza girecek miyim ? bir kadın olarak hayatım bundan sonra nasıl değişecek ?

Eğer doktorunuz problemin kesin çözümünün rahmin alınması olduğunu söylüyorsa bu sorular beyninizi kemirmeye başlayacaktır.

Tüm dünyada çok sayıda kadın çeşitli sebeplerle rahim ameliyatı geçiriyor ve bazen de rahmin tamamen alınması gerekebiliyor. Amerikan istatistiklerine göre ABD'de yılda 600.000 rahim alınma ameliyatı yapılıyormuş. Sezeryandan sonra en sık yapılan büyük jinekolojik operasyon rahim alınması.

Haberin Devamı

Elbette kural olarak cerrahi tedaviler her zaman son çare olarak uygulanan tedavilerdir. Eğer ilaçlarla halledebilecek bir sorun varsa operasyonu düşünmezsiniz ve ilaçlarınızı kullanırsınız. Ama aşırı kanamaya yola açan problemli myomlar gibi, rahim sarkmaları gibi ilaçlarla tedavisi pek de mümkün olmayan durumlarda cerrahi tedaviler uygulanmak zorundadır.

Yanlış olarak bilinen konu ise rahim alınmasının, cinsellikle ilgili ciddi sorunlara sebep olması, menopoza girileceği ve kadınlığın eksilmesi yada zedelenmesi anlamına geldiği.

Oysa ki doğrusu bu değil..

Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok. Eğer kadın ailesini, çocuk sayısını tamamladığını düşünüyorsa rahimle ilgili ameliyat sırasında rahmin tamamen alınması mantıklı seçenek olacaktır. Kanser veya ciddi kanser riski gibi çok önemli bir sebep varsa zaten düşünecek fazla bir şey yok demektir.

Adet görmeme derken elbette kast edilen menopoz değil. Sadece artık kanamanın olmaması. Çünkü bir kadının menopoza girip girmeyeceği rahimle değil hormon salgılayan yumurtalıkların alınmasıyla ilgili bir durum. Kadın yaşı çok ileri değilse ve tıbben gerekli değil ise yumurtalıkları korumak uygun olacaktır. Çünkü menopozdan sonra da yumurtalıkların androjen adı verilen ve libidoyu etkileyen hormonları da salgıladıkları biliniyor. Dolayısıyla adet gören bir kadında rahim alınır ve yumurtalıklar korunursa menopoza giriş söz konusu değil. Elbette gelecekteki yumurtalık kanseri olasılığı da dahil olmak üzere bu konuyu operasyondan önce hekiminizle mutlaka tartışmalısınız.

Haberin Devamı

Rahmin alınması kadının cinsel yaşamını da etkilemiyor. Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir. Artık rahminiz olmadığını ne eşiniz anlar ne de siz hissedersiniz.

Geriye kaldı belki bir tek ameliyatın kendisinin yaratabileceği sıkıntılar. Bu konuda da günümüzdeki operasyon tekniklerindeki gelişmeleri, kullanılan etkili ağrı kesme sistemlerini ve ilaçlarını hatırlamakta yarar var. Özelikle bıçaksız ameliyat da denilen endoskopik tekniklerin son derece geliştiğini, hatta aynı gün dahi evinize gidebileceğinizi dikkate alırsanız bu konunun da düşündüğünüz kadar önemli olmadığını göreceksiniz.

Dolayısıyla, rahim alınması operasyonunu büyük bir sorun haline getirmemek, bu operasyonla elde edilecek tıbbi faydalar açısından konuya yaklaşmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Özetle, doktorunuz "gerekli" diyorsa size de ameliyat randevusu almak düşecektir...

Sağlıcakla

Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi

/