Gündem Kadın Adaylar Milliyet'e anlatıyor - Kadınlarımız cumhuriyetle elde ettiği kazanımlarını kaybediyor

Kadın Adaylar Milliyet'e anlatıyor - Kadınlarımız cumhuriyetle elde ettiği kazanımlarını kaybediyor

20.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadına yönelik şiddetin adeta bir cins kıyımına dönüştüğünü belirten İlgezdi, “Bu dönem Meclis’te kadın vekillerle yapılması gerekenleri yapacağız” dedi

Kadın Adaylar Milliyete anlatıyor - Kadınlarımız cumhuriyetle elde  ettiği kazanımlarını kaybediyor

CHP’nin İstanbul 1. Bölge 2. sıra milletvekili adayı Gamze Akkuş İlgezdi, seçim öncesi Milliyet’in sorularını yanıtladı:
Meclise girdiğinizde hangi konulara yoğunlaşacaksınız?
Bugün en fazla kadınlar tehdit altında. Bırakın kadın erkek eşitliği yolunda atılması gereken adımları, kadınlar cumhuriyetle elde ettikleri tüm kazanımları birer birer kaybediyor. Kadına yönelik şiddet bir cinsin kıyımına dönüştü. Tecavüz ve şiddet sıradanlaştı. Ben diliyorum ki, bu dönem Meclis’te kadınlar adına mücadele verecek, kadın vekillerle yapılması gerekenleri yapacağız. Öte yandan sağlık ve kültür alanlarında etkin olarak çalışmak istiyorum.
Siyasete ilginiz nasıl başladı?
Siyaset hayatımda her zaman önemli bir yer tuttu. Babam Cumhuriyet Halk Partisi’nin her düzeyinde görev yapmış bir parti emekçisiydi. O da babasından devralmıştı CHP aşkını. Anlayacağınız 5 yaşından itibaren partili siyasetin içine dahil oldum.
Partinizin kadın aday politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?
CHP programında, kadınların toplumsal ve siyasal alanda sahip olması gereken yeri çok doğru tarif ediyor. Ancak kadınların siyasete katılımının desteklenmesi ve siyasetin kadına göre düzenlenmesi konusunda yeterli mi, diye soracak olursanız göğsümü gere gere, ‘Evet’ diyemem. CHP’yi tabii ki diğer partilerle kıyaslamıyorum. Olması gerekenle kıyaslıyorum. Olması gereken de bugün siyasette kadın temsilinin minimum yüzde 30’a çıkartılması.
KADER kadın adaylara, karşılaştığınız sorunları bizimle paylaşın çağrısı yaptı. Bu çağrıya yanıt olarak neler dersiniz?
Kadınların, hayatın her alanında var olmak için, erkeklerden daha fazla emek, enerji ve sabır göstermeleri gerekiyor. Siyasette ise bu çaba daha da artıyor. Türkiye’de siyasetin dili, yapılış biçimi çok erkek. Tabii ki ben de yaşıyorum. Ama sızlanmak yerine, değişmesi için mücadele ediyorum.

‘Albüm yapacağım’
Müzikle ilgilendiğinizi duyduk, biraz bahseder misiniz?
Aslında müzik, hayatıma diş hekimliğinden önce girdi. ‘Gelecek Diye’ adlı bir albümüm var. Aynı zamanda, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYOBİR) üyesiyim. Müzik hayatımda hep önemli bir yer tuttu. Bir repertuar hazırladım. Bir albüm çalışması yapmayı planlıyorum.

Haberin Devamı

Gamze Akkuş İlgezdi kimdir?
Gamze Akkuş İlgezdi 1969 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. SSK Okmeydanı Hastanesi’nde çalışmaya başladı ve 18 yıl dişhekimliği yaptı. 2009’da İçişleri Bakanlığı kadrosuna geçti ve yerel yönetimlerde görev aldı. Gazeteci ve hukukçu arkadaşlarıyla birlikte Sosyal Dönüşüm Vakfı’nı kurdu. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile evli olan ve 3 yaşında bir kız çocuk sahibi olan İlgezdi, Yeditepe Üniversitesi’nde Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora yapıyor.

Yazarlar