Ekonomi Kadın BES’te iyi maaş erkek güvence istiyor

Kadın BES’te iyi maaş erkek güvence istiyor

21.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avivasa CEO’su Fırat Kuruca, 15-35 yaşları arasındaki gruba yönelik araştırmanın kadınların ‘iyi maaş’, erkeklerin ise ‘gelecek garantisi’ için BES’i tercih ettiklerini ortaya koyduğunu söyledi

Kadın BES’te iyi maaş erkek güvence istiyor

Avivasa Türkiye’nin 15-35 yaş arası kentsel nüfusunu temsil eden grupları üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada kadınlar ve erkekler arasındaki en önemli fark BES algısında ortaya çıktı. “Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasıyla, 15-35 yaş arasındaki gençlerin bireysel emekliliğe nasıl baktığını araştıran Avivasa’nın CEO’su Fırat Kuruca, rakamsal bir beklenti üzerinden katılımcıları yönlendirmediklerini belirtti. Kuruca “Genç kadınlarımız BES’i yüzde 55,3 oranında, “iyi maaş almak” gibi daha somut bir şekilde algılarken genç erkeklerimiz ise yüzde 37 oranında “gelecek garantisi gibi” daha soyut sayılabilecek şekilde algılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Avivasa CEO’su Fırat Kuruca, “Araştırmamızdaki cinsiyet ve yaş kırılımlarındaki bulgular önemli. Genç kadınlarımızın, “iyi maaş” gibi daha somut, olgusal algısının yanında; genç erkeklerimizin, “gelecek garantisi” gibi daha soyut sayılabilecek algısı dikkat çekici. Ayrıca, bu yaş aralığının BES’i, tasarrufa en uygun birikim şekli olarak görmesi; sektörümüzün geleceği için umut verici” dedi.

Tasarruf için BES

Avivasa’nın araştırmasında kadınlar (yüzde 58,4), erkekler (yüzde 52,9) BES’i tasarrufa uygun bir birikim şekli olarak görüyor. “BES olmasaydı hangi tasarruf araçlarını seçerdiniz?” sorusuna ağırlıklı olarak, vadeli hesap (kadınlar yüzde 46,6, erkekler yüzde 48,9) yanıtını veriyorlar. Vadeli hesabı izleyen yanıtlarsa, gayrimenkul (kadınlarda yüzde 31,6, erkeklerde yüzde 32,6) ve yastık altı (kadınlarda yüzde 21,7, erkeklerde yüzde 18,6).

Haberin Devamı

Şirketiniz için gençlerin tercihleri ne ifade ediyor?

Türk Gençliğinin BES’i en önemli tasarruf aracı olarak görmesi ve emeklilik konusunda sahip olduğu bilinç çok umut verici, sevindirici gerçekten. Çünkü emeklilik dönemi için bireysel olarak ne kadar erken birikim yapılmaya başlanırsa hem o kadar rahat bir emeklilik dönemi geçirilir ve hem de ülke olarak GSYİH’ya oranlandığında Avrupa’nın en yükseği olan emeklilik dönemi bireysel tasarruf açığımız o kadar azalır. n Kadın ve erkeklere farklı ürünler mi sunuyorsunuz?

Bizim için önemli olan, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak, farklı beklentilere cevap verecek ürün ve hizmetler sunabilmek. Ürünlerimizi ve pazarlama faaliyetlerimizi bu bakış açısıyla geliştiriyoruz.

Otomatik katılımdan sonra BES’te ne oldu?

Otomatik katılım, kesinlikle BES’e ivme kazandırdı. Otomatik Katılım, Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM)’nin 5 Haziran tarihli verilerine göre 2 milyon 618 bin kişi ve 459 milyon 841 bin TL fon tutarına ulaştı. BES ise, EGM’nin 26 Mayıs tarihli verilerine göre fon büyüklüğünde devlet katkısı dahil 68,1 milyar TL ve katılımcı sayısında 6,7 milyona ulaştı. Otomatik katılımda kısa sürede ulaşılan bu sonuçlar yeni uygulamanın başarısını ve mevcut BES’e kazandırdığı ivmeyi net bir şekilde ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Devletten katkı İsteniyor

“Gençlerin Emeklilik ve BES Algısı” araştırmasına göre kadınların yüzde 25,4’ünün erkeklerin ise yüzde 29,2’sinin gelecek 5 yıl içerisinde BES yaptırmayı planlıyor. Kadınlarda katılımcıların yüzde 31,7, erkeklerde ise yüzde 38,8 devlet katkısının daha fazla olması durumunda BES’i tercih edeceklerini söylüyor.

Araştırma sonuçlarına göre, kadınlar sigorta konusunda öncelikle kurumların internet sitelerinden (yüzde 40,6) bilgi alırken, erkekler ise, eş, dost tavsiyesine önem veriyor (yüzde 38,5).

Gençlerin tasarruf yapma eğilimlerinde ise erkeklerin yüzde 66,6’sı tasarruf yaptığını belirtirken, bu oran kadınlarda yüzde 53,7’ye düşüyor.