Gündem Kadın katliamı var, isyandayız

Kadın katliamı var, isyandayız

21.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın cinayetlerinin her geçen gün artması sebebiyle meclisi toplanmaya çağıran kadınlar dün tepkilerini sokağa yansıttı. Kadınlar, ‘Nikâhta cinayet var’, ‘Her yerde katliam, katiller hanenizde’ sloganlarıyla isyan etti

Kadın katliamı  var, isyandayız

Türkiye’de 2014 yılının ilk 7 aylık diliminde Milliyet’in istatiğine göre 151 kadın, erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi. Önüne geçilemeyen kadın cinayetleri sayacı hiç durmazken faillerin yargılanma süreçleri zaman zaman ‘skandal’ olarak nitelendirilen kararlarla sonuçlanmaya devam ediyor.
Önüne geçilemeyen bu şiddet ve cinayet eksenine karşı çok sayıda kadın ve LGBTİ örgütü bir araya gelerek ‘Cinayetlere Karşı Acil Eylem Grubu’nu oluşturdu. Grup dün ilk eylemini yüzlerce kadının desteğiyle Kadıköy’de gerçekleştirdi. Boğa Heykeli önünde bir araya gelen kadınlar, “Her yerde kadın cinayeti meclis olağanüstü toplansın” pankartı açarak iskeleye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında öldürülen kadınların isimlerini haykırıp “İsyandayız” diye bağıran kadınlar, “Nikâhta cinayet var”, “Her yerde katliam, katiller hanenizde”, “Boşanmayı değil şiddeti engelle” sloganları attı. Eyleme siyasilerden sadece Türkiye’nin şuan ki tek kadın siyasi parti başkanı olan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP’li vekil Sebahat Tuncel katıldı.

‘Meclis nerede?’
Söğütlüçeşme Caddesi üzerinde bir süre oturma eylemi yapan kadınlar, daha sonra basın açıklaması yaptı. 148 kadın derneğinin ortak imzasıyla okunan metinde, “2 gün içinde 6 erkek kadınlar tarafından öldürülseydi, devlet refleksi harekete geçer, hükümetten olağanüstü tedbirler alması beklenirdi. Türkiye’de her gün kadınlar öldürülüyor.
Ve biz soruyoruz: İki gün içinde 6 kadın cinayeti işlenmişken, kadın cinayetleri, evde, işyerinde, sokakta her yerde, özel ve kamusal alanda her an yaşamımızı tehdit eder hale gelmişken, meclis nerede?”