Kadın sünneti vahşeti ve korkunç gerçekler

33 yaşındaki Mariya Taher henüz 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da kendisine zorla uygulanan "khatna" yani kadın sünnetiyle ilgili yaşadıklarını paylaştı.

Daha önce yaşadıklarını ailesinden intikam alınmak ister ve toplumdan dışlanırlar diye bir rumuz ile açıklayan mücadeleci Mariya, bu kez dünyadaki binlerce kadının neler yaşadığına daha çok dikkat çekmek için kimliğini gizlemeden ABC News'e konuştu.

Şuan Cambridge, Massachusetts'te yaşayan Mariya, 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da başına gelenleri şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

" Hindistan'daki akrabalarımı ziyaret ettiğimizde bir sabah annem ve teyzem beni eski bir binanın içindeki bir apartman dairesine götürdü. Gülüyorlar ve sohbet ediyorlardı.

Beni yere yatırdılar ve elbisemi kaldırdlar. Keskin bir aletle beni kestiklerini hatırlıyorum.

Acı hissediyordum, ağlıyorum. Çok korkmuştum çünkü çok acımıştı."

Mariya'nın kız kardeşine de aynı işkence ABD'deyken uygulanmış.

Daha önceden Sarah rumuzuyla yaşadığını anlatsa da cesur Mariya, kadın sünnetinin ABD sınırları içerisinde "kökenlere sadık kalmak" için yapılmaya devam ettiğine daha çok dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bu kez kimliğini gizlemeden mücadelesine devam etme kararı aldı.

Mariya mücadelesi kapsamında Sahiyo isminde bir organizasyon da kurmuş ve kadın sünnetinin eyalet yasalarınca yasak kabul edilmesi için savaş veriyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre sadece ABD'de her yıl 500 binden fazla kadın, kadın sünnetiyle karşı karşıya kalıyor. Bu uygulama Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılıyor.

Dünya genelinde her yıl 3 milyon civarında kız çocuğu risk altında.

Kadın sünneti özellikle batı, doğu ve kuzeydoğu Afrika'da, Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde ve Asya'da görülüyor. Ancak dünyanın dört bir yanında çeşitli etnik gruplar yüzyıllardır devam eden bu çağ dışı uygulamayı sürdürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 4 çeşit kadın sünneti uygulanıyor.

1. tipte klitorisin bir kısmı veya tamamı ve klitorisin etrafındaki deri kesiliyor. 2. tipte hem klitoris hem de iç dudaklar kısmen veya tamamen kesiliyor. 3. tipte vajinanın daraltılması için dikiş kullanılıyorken 4. tip ise genital bölgeye uygulanan her türlü tıbbi olmayan uygulamaları kapsıyor.

Haberin Devamı

Kadın sünnetinin tahmin edilebileceği gibi yaşattığı travmanın yanı sıra sünnet esnasında enfeksiyon ve kanama riski çok yüksek. Çağ dışı bu uygulama steril olmayan aletler ve mekanlarda yapıldığından fiziksel etkileri çok çeşitli olabiliyor. Kadın sünneti doğum sorunlarına ve ölü doğumlara da neden olabiliyor.

Kadın sünneti, yaygın olduğu topluluklarda sorgulanmadan uygulanıyor ve kadına şiddet kapsamında değerlendiriliyor.

Bu işkencenin ve kadına karşı diğer her türlü şiddetin bir an önce yeryüzünden silinmesi dileğiyle...