Gündem Kadın üst yönetici konusunda başarısızız

Kadın üst yönetici konusunda başarısızız

14.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki kadın akademik personel sayısının 67 bini aştığını ancak yöneticilik kısmında kadın oranının düşük olduğunu vurgulayan Saraç, “Rektörlerle her toplantımızda, hiç olmazsa dekanlarından bazılarının, rektör yardımcılarından en azından birisinin hanım olmasının çok isabetli olacağını ifade ediyoruz” dedi...

Kadın üst yönetici konusunda başarısızız

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen, “Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu”na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç katıldı.

Haberin Devamı

Kaya, yaptığı konuşmada önlisans düzeyindeki toplam öğrenci sayısı içinde, kız öğrenciler tarafından en az tercih edilen alanların sırasıyla mühendislik, imalat ve inşaat, bilgi ve iletişim teknolojileri ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanları olduğunu belirterek “Mesleki eğitimde önemli bir rolü bulunan meslek yüksekokullarında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının kız öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmesi için önümüzdeki dönemde çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.

Hedef yüzde 41’e ulaşmak

Bakan Sarıeroğlu ise konuşmasında İŞKUR’un aktif iş gücü programlarına en fazla talep ve başvurunun kadınlar tarafından yapıldığını vurguladı ve kadınların iş gücüne katılım oranın bugün yüzde 34 seviyesinde olduğunu bu oranı 2023’te yüzde 41’e ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

67 bin kadın akademisyen

YÖK Başkanı Saraç da Dünya Ekonomik Forumu’nun son Türkiye raporunda, Türk yükseköğretim sisteminin, yükseköğretime erişim noktasında 137 ülke arasında 2. sırada yer aldığı bilgisinin bulunduğunu söyleyerek, raporda birinci sıradaki ülkenin Yunanistan olduğunu dile getirdi.

Türkiye’deki toplam akademik personel sayısının 150 bini aştığının altını çizen Saraç, şöyle devam etti:

“Hükümetimizin son dönemdeki katkılarıyla bu oran gittikçe artıyor. Kadın akademik personel sayısı 67 bini aştı ve bu rakam Avrupa yükseköğretim alanının en iyilerinden. ‘Kadın üst yöneticiler bakımından ne durumdayız?’ diye mukadder bir sual olabilir. O hususta pek başarılı olamadığımızı itiraf etmek durumundayız. Bu bir kültür meselesi ve zaman isteyen bir mesele. Üniversitelerin rektörleriyle ÜAK’ta her toplantımızda, hiç olmazsa dekanlarından bazılarının, rektör yardımcılarından en azından birisinin hanım olmasının çok isabetli olacağını ifade ediyoruz. Sadece bu husus, YÖK’te başlayıp biten bir husus değil. Kadın akademisyenlerimizin yönetimde bir vazife almaları konusunda istek eksikliğini de burada ifade etmek istiyoruz.”

‘Güçlendirme politikaları’

Yaptıkları çalıştaylarda, meslek yüksekokularından mezun kız öğrencilerin, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmada rol sahibi olmaları ve kadın istihdamının artırılması konusunda kız öğrencileri güçlendirme ve rol modeller başlıklarında çalışmalar yürüttüklerini belirten Saraç, “Meslek yüksekokullarında yetişen insan kaynağı profili, daha fazla sanayi ve iş dünyası odaklı olmasına rağmen bu okulların iş dünyası ile ilişkilerinin yeterli düzeyde olamadığı da tespitlerimizden. YÖK olarak meslek yüksekokullarındaki kız öğrenciler için güçlendirme eğitimi politikalarını öne çıkarmayı önemsiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu’na katılan Aile Bakanı Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç birer konuşma yaptı.