Gündem Kadına şiddet uzağımızda değil

Kadına şiddet uzağımızda değil

27.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye tiyatro camiası için en önemli ödüle dönüşmeyi başaran Afife’de ödül konuşmalarının odak noktası kadına şiddetti. Gecede ödül alan isimler kadına şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekti

Kadına şiddet uzağımızda değil

“Umarım 120 yıl sonra da olur ödüller. Olmazsa biz tiyatrocular ne konuşacağız ki?” Bundan 20 sene önce Haldun Dormen’in girişimi, Yapı Kredi’nin desteği ile başlayan Afife Ödülleri için, geçtiğimiz sene Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı Ödülü’nü kazanan Edip Tepeli düşüncelerini böyle ifade etti.

Gerçekten de kısa süre içinde Türkiye tiyatro camiası için en önemli ödüledönüşmeyi başaran Afife, önceki akşam Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir törenle 20. kez sahiplerini buldu.

Alkışlarla anıldılar
Korhan Abay’ın sunduğu tören, 1998’den itibaren En İyi Kadın Oyuncu ve Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü kazanmış kadın tiyatrocuların, ödüllere ismini veren Afife Jale’nin ünlü pozunu verdikleri resimlerden oluşan etkileyici bir animasyonla başladı. Aralarında Tomris İncer, Zeki Alasya, Başar Sabuncu ve Levent Kırca’nın olduğu, geçtiğimiz yıl içinde kaybettiğimiz tiyatro emekçileri ‘Yitirdiklerimiz’ kısmında alkışlarla anıldı, sonrasında ödüllerin verilmesine geçildi.

‘Acılarımıza adıyorum’
Kadına şiddet, ödül konuşmalarının önemli bir kısmının odak noktasıydı. Tatbikat Sahnesi’nin oyunu ‘Antabus’ ile Cevat Fehmi Başkut İlk Oyun ödülünü kazanan yazar Seray Şahiner, konuşmasında “Kadına karşı şiddet hiçbirimizin uzağında değil. Sesimizi yükselterek mücadele vermemiz mümkün” dedi. Oyundaki rolüyle En Başarılı Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Nihal Yalçın ise çocuk istismarının da artmakta olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kadına şiddet uzağımızda değil


En Başarılı Genç Kuşak Sanatçı dalında Afife Ödülü’nü kazanan ‘Di Tuwalete De’ oyuncusu Alan Ciwan, ödül konuşmasına Kürtçe olarak başlarken, “Bu oyunu acılarımıza adıyorum. Bitsin bu kirli savaş,” sözleriyle büyük alkış aldı.
Bu yıl ödüllerde en çok dalda ödüle değer görülen oyun, üç ödülle Tatbikat Sahnesi prodüksiyonu ‘Antabus’ oldu.

Kazananlar

En Başarılı Prodüksiyon
‘Yanlışlıklar Komedyası’
Bakırköy Belediye Tiyatrosu
En Başarılı Yönetmen
İlham Yazar, ‘Antabus’
En Başarılı Erkek Oyuncu
İbrahim Selim,
‘Bunu Ben De Yaparım’
En Başarılı Kadın Oyuncu
Nihal Yalçın, ‘Antabus’
En Başarılı Yar. Erkek Oyuncu
Ushan Çakır, ‘Göl Kıyısı’
En Başarılı Yar. Kadın Oyuncu
Tuğçe Altuğ, ‘Kabileler’
En Başarılı Sahne Tasarımı
Kerem Çetinel,
‘Yanlışlıklar Komedyası’
En Başarılı Giysi Tasarımı
Gamze Kuş, ‘12. Gece’
En Başarılı Sahne Müziği
Çiğdem Erken, ‘12. Gece’