Gündem Kadına şiddete #ateşböcekleri dur diyecek

Kadına şiddete #ateşböcekleri dur diyecek

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin, her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlatıp 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne dek sürdürdüğü Kadına Yönelik Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyasının odağında bu yıl, kadınların şiddete uğramasına kayıtsız kalmamak var. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin sonuçsuz kalmasındaki en önemli nedenlerden birinin, şiddet gören kadınların çeşitli nedenlerle susması, buna şahit olanların da kayıtsız kalması olduğunu vurgulayan BM Kadın Birimi’nin kampanyası bu yüzden ateşböcekleriyle temsil ediliyor.

Kadına şiddete #ateşböcekleri dur diyecek

Birbirlerini korumak için yanıp sönen ışıklarıyla iletişim kuran ateşböcekleri, şiddet gören kadınların yaşadıklarına kayıtsız kalmamayı ve dayanışmanın önemini simgeliyor.

Haberin Devamı

16 Günlük Aktivizm kampanyası boyunca herkesi sosyal medya hesaplarından #ateşböcekleri etiketiyle kadına yönelik şiddete sessiz kalmayacakları mesajını paylaşmaya çağıran BM Kadın Birimi, bu kapsamda hazırlanan kampanya filmiyle de şiddetin ihbar edilebileceği Alo 183 Sosyal Destek Hattı, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Aile İçi Şiddet Destek Hattı’nın (0212/0549 656 96 96) bilgilerini paylaşıyor. Kampanyayla ilgili detaylara https://www.atesbocekleri.info/ adresinden ulaşmak mümkün.

‘Küresel salgın’

Dünyada her 3 kadından 1’inin yaşamlarının bir döneminde, çoğu kez yakını olan birinin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kaldığını dikkate alan Dünya Sağlık Örgütü 2014 yılında kadınlara yönelik şiddeti “küresel salgın” ve bir halk sağlığı krizi olarak ilan etti. Tüm dünyada kadınlar ve kız çocukları yaygın şekilde istismar ve şiddete maruz kalırken, bu şiddete tanık olanların sessiz ve kayıtsız kalması, şiddet gören kadınların şiddet sarmalından çıkamaması ve hatta sonucunda öldürülmesine kadar giden bir süreci destekliyor. Türkiye’de son olarak İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılında 133 bin 809, 2018’in ilk 7 ayında ise 96 bin 417 kadın şiddete maruz kaldı. Söz konusu bir yıl yedi aylık dönemde, şiddet gören kadınlardan 393’ü hayatını kaybetti.