Gündem Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir

Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir

29.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen Gisladottir, ‘Türkiye, kadınları siyasi ve ekonomik anlamda güçlendirme konusunda geride kalmış bir ülke’ dedi

Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir

Eski İzlanda Dışişleri Bakanı Ingibjorg Solrun Gisladottir, 40 yıldır kadın hakları alanında çalışan bir isim. İstanbul’da faaliyet gösteren BM Kadın Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü olan Gisladottir, Türkiye’de kadın hakları konusunda Milliyet’e açıklamalarda bulundu.
Gisladottir, kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu, Türk hükümetine İstanbul Sözleşmesi konusunda teknik destek vereceklerini belirterek şunları söyledi:

‘Sorun uygulamada’
“Kadına yönelik şiddet, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmanın önündeki en büyük engellerden birisi. Kadına şiddetle birden fazla koldan mücadele etmek lazım. Yasama sadece bir tanesi. Türkiye bu konuda gayet iyi. Ancak yasaların uygulanmasında sıkıntılı alanlar var. Çok çaba sarfetmek gerekiyor. Öğretmenleri, sosyal hizmet çalışanlarını, avukatları, polisleri eğitmek lazım. Bu sayede kadına şiddet, bir suç ve insan hakları ihlali olarak ele alınabilir. Kadına yönelik şiddeti ‘mahrem’ bir mesele olarak görenler hâlâ var, ancak bu şiddet çok ciddi bir insan hakları ihlali sorunudur.”

‘Siyasi katılım az’
Gisladottir, kadının siyasi hayata katılımında Türkiye’nin dünya ortalamasının gerisinde kaldığına işaret ederek, şöyle dedi:
“Türkiye modern ve Avrupalı bir ülke olarak, kadının siyasi hayata katılımı konusunda dünyanın oldukça gerisinde. Kadın milletvekili sayısı, dünya ortalamasının bile altında. Türkiye’de kadın milletvekili oranı yüzde 14.5 iken bu oran dünyada yüzde 21. Ekonomik hayata katılım ise yüzde 25.9 civarında seyrediyor. Bu da yine diğer ülkelere kıyasla az bir oran. Türkiye, kadınları siyasi ve ekonomik anlamda güçlendirme konusunda geride kalmış bir ülke.”

Haberin Devamı

‘Çocuk gelin sayısı şaşırtıcı’
Gisladottir, Türkiye’de çocuk yaşta evliliklerin çok olduğunu ve bu duruma aşırdığına da değinerek, şöyle konuştu: “Anadolu’nun özellikle kırsal bölgelerinde evlendirilen çok sayıda kız çocuğu var. Bu benim için çok şaşırtıcı oldu çünkü evlenme yaşı yasalarla güvence altına alınmış durumda. Türkiye acilen harekete geçmeli.
Kabinedeki vekillerle de ittifak kurulmalı.”