Gündem Kadının en büyük sorunu şiddet!

Kadının en büyük sorunu şiddet!

08.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadir Has Üniversitesi’nin 23 ilde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki kadınların en büyük sorunu yine şiddet. Yüzde 55 ile ilk sırada yer alan şiddeti işsizlik ve eğitimsizlik izliyor...

Kadının en büyük sorunu şiddet

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2017 yılı sonuçları, dün üniversitenin Cibali Kampüsü’nde düzenlenen toplantıyla paylaşıldı.

Haberin Devamı

Toplantıya, Kadir Has Üniverisitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu da katıldı. Geçen şubat ayında 23 ilde, kadın ve erkek bin 216 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 55 ile ‘şiddet’. Şiddet sorunu, 2015 yılından beri istikrarlı bir düşüş gösterirken, işsizlik yüzde 12 ile ikinci, eğitimsizlik ise yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı.

Bu yılki araştırmada, ‘18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesi’ ile ilgili soruya katılımcıların yüzde 70’i ‘18 yaşından küçük çocuklar hiçbir şart altında evlendirilmemelidir’ cevabını verdi. Katılımcılar, 14 yaş ve altı çocukların ‘ev dışında bir işte çalışması’na ise yüzde 88 oranında karşı çıktı. Katılımcıların verdiği cevaplarda kız çocuklarının ev işlerine daha uygun görüldüğü yer alırken, oğlan çocukların ev işlerine dahil edilmediği saptandı.

Haberin Devamı

4 kadından 1’i çalışıyor

Kadının en büyük sorunu şiddet

Araştırmaya katılan kadınların sadece yüzde 25’i iş yaşamında olduğunu belirtirken, katılımcıların yüzde 34’ü geçmişte çalıştığını, yüzde 41’i ise hayatında hiç çalışmadığını söyledi. Çalışmayı bırakan kadınların iş yaşamından ayrılmalarının en önemli sebebi ise ‘evlilik ve ev işi sorumlulukları.’ Araştırmada ortaya çıkan bir başka çarpıcı sonuç ise aile içi şiddet konusunda oldu. Katılımcıların yüzde 74’ü aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep olduğunda birleşirken, ‘Erkek ailenin dirlik düzeni için zaman zaman şiddete başvurabilir’ seçeneğine olumlu yaklaşan katılımcıların oranı yüzde 11 oldu.

Kürtaja şartlı kabul

Araştırmada yakın geçmişte çokça tartışılan kürtaj konusunda da katılımcılara düşünceleri soruldu. Katılımcıların yüzde 43’ü ‘Kürtaj kadının en temel hakkıdır, yasaklanamaz’ derken, ‘Kürtaj sadece belirli durumlarda uygulanabilir’ görüşü ise yüzde 64 ile en fazla kabul gören ifade oldu.

‘Türkiye toplumunda şu anda kadın ve erkekler eşit hak ve imkanlara sahip midir?’ sorusuna kadınların yüzde 77’si ‘hayır’ yanıtı verirken, bu oran erkeklerde yüzde 73 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Ankette “Bir kadın sizin görüşlerinizi savunan bir partinin lideri olsa, o partiye oy verir misiniz?” sorusuna kadın katılımcıların yüzde 81’i ‘evet’ derken, erkek katılımcılarda oran yüzde 73 oldu.