Gündem Kadının kalbi hassas hafızası daha güçlü!

Kadının kalbi hassas hafızası daha güçlü!

08.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınların erkeklerden farklı ilginç özelliklerini anlattı.

Kadının kalbi hassas hafızası daha güçlü

Kadın beyninin erkeklere göre “unutmamak” konusunda açık ara önde olduğunun belirten Karabulut şunları söyledi: “Kadınların hafızada daha çok olayı kaydettiği ve bu olayları erkeklere oranla daha çabuk hatırladığı Norveç’te yapılan bir araştırmada gösterilmiş durumda. Özellikle toplum içinde kadınların erkeklere oranla daha çok konuştuğu ve yaklaşık 2.5 kat daha fazla kelime kullandığı saptanmış. Bu da kadınların sosyal ortamlara daha hızlı adapte olmalarını sağlıyor. Sebebi net anlaşılmamakla birlikte, özellikle duyguların kelimelere dökümünde, kadın beyninde daha büyük bir alanın fonksiyon gördüğü düşünülüyor.”

Kadın kalbinin daha kırılgan ve hassas olduğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını vurgulayan Karabulut, genelde aşırı stres ve üzüntünün tetiklediği kırık kalp hastalığının da kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Erkeklerle karşılaştırıldığında kadın kalbinin damar hastalığı oluşum riskinde 10 yıllık fark olduğunu belirten Karabulut, bunun temelinde kadınlık hormonunun koruyucu etkisinin olduğunu kaydetti.

Ağrı eşiği yüksek

Kadınlardaki ağrı eşiğinin erkeklere oranla daha yüksek olduğunu hatırlatan Karabulut, burnunun da kokuya daha hassas olduğunu söyledi. Karabulut, “Burunda bulunan kokuya duyarlı hücrelerin kadınlarda daha fazla olduğu yapılan çalışmalarda ispatlanmış. Parfümlere düşkünlük bu özellikten kaynaklanıyor. Kadınlar bu özellikleri sayesinde bozulmuş gıdaları daha çabuk fark ediyor” dedi. Normal yaşam belirtisinin kadınlarda yaklaşık 5 yıl fazla olduğunu söyleyen Karabulut, “buna sebep olarak kadınların kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalanması, sosyal ilişkilerinin erkeklere oranla daha sağlam olması ve kişisel bakıma daha fazla dikkat etmeleri gösterilmektedir” dedi.