Gündem Kadınlar anlatıyor

Kadınlar anlatıyor

08.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

GÜNDELİK YAŞAMDA KARŞILAŞTIKLARI AYRIMCILIĞI, TACİZİ, HAKSIZLIKLARI

Kadınlar anlatıyor

Milliyet, her kesimden kadınlara gündelik hayatta karşılaştıkları ayrımcılığı, tacizi, rahatsız edici davranışları sordu. Kadınlar, başlarına gelen, rahatsız oldukları son olayı, anımsamakta bile zorlanmadan anlattı. Kadınların anlattığı olaylar şöyle:

Haberin Devamı

- Erkek arkadaşımla yemek yediğimiz yerden kalkmak üzereyken o tuvalete gitti. Ben o sırada hesabı ödedim. Garson, erkek arkadaşımın gelmesini bekledi.

- Akşam saatlerinde bindiğim taksici sohbet ederken eve geç döneceğimi anladıktan sonra dönüşte kendisini aramam, başka bir taksiye binmemem için ısrar etti.

- Memleketimize gittiğimizde babam kuzenim olmadan dışarı çıkmama müsaade etmedi. Ben 19 yaşındayım, kuzenim 14 yaşında.

- İçerisinde bulunduğum dükkanın sahibinin 7-8 yaşlarındaki kızı üzerinde basket şortuyla top oynuyordu. İçeri giren orta yaşlı bir adam “Yakışır mı hiç kız çocuğuna?” tepkisini verdi.

- Siyaset bilimi öğrencisiyim. 65 yaşlarında hocam, sıklıkla bu işi kadınların beceremeyeceğinden, “kız çocuklarına” göre bir iş olmadığını söylemekten imtina etmiyor.

Haberin Devamı


Bakışlar rahatsız edici

- Eve döndüğüm taksinin içerisinde telefonda erkek arkadaşımla tartışıyordum. Taksici “Ver ben halledeyim ver ver ben konuşurum” diyerek telefonumu istedi.

- Sıklıkla karşılaştığım en anlamsız ayrımcılık, “Şimdi bir şey derdim ama kadınlar var.”

- Bazı erkek hareketleri vardır. Misal karşıdan karşıya geçerken, o el muhakkak yanında bir kadın varsa onun omzunda yahut sırtındadır. Her neyse onun adı ona ifrit oluyorum!

- Geçen gün fiyat almak için eve bir boya ustası çağırdım. Adam baktı falan, bir fiyat belirledi, konuşuyoruz. Kış malum, üstümde üç kat giysi var. Adam bütün “efendi” görünümüne rağmen iki konuşuyor, bir göğüslerime bakıyor. “Hay senin efendiliğine!” dedim.

- Dolmuş sırasındayım. Adamın teki sıraya girmeden binmeye kalktı. “Beyefendi sıra var” dedim. “Tamam hadi, geç geç!” dedi. Dolmuşa bindik, söylenmeye devam ediyor. “Ben size sadece sıra var dedim” gibi bir şey söyledim. Eliyle sus işareti yapıyor. “Tamam, bi sus, sus dedim ya!” diye bağırıyor.


Sözlü taciz fazla

- İşim gereği özenli giyinmem gerekiyor. Zorunlu olarak makyaj yapıyorum. Bütün erkek doktorlardan ofisboyuna kadar sözlü tacizde bulunuyor. Etek boyumdan rujuma kadar yorum yapılıyor. Bakışlardan çok rahatsız oluyorum.

Haberin Devamı

- İyi bir firmaya iş başvurusunda bulundum. İki kez görüşmeye çağırdılar, çok olumlu görüşmeler oldu. Bir hafta sonra arayıp erkek mühendisle çalışmak istiyoruz dediler.

- Hostesim, her yolculukta sözlü tacize uğruyorum. Kartlarını takdim ediyorlar, hediye vermeye çalışanlar var.

- En son bankaya gittiğimde aldığım sıra ile işlem yapılan sıra arasında yüz kişi vardı. Yanıma orta yaşlı iyi giyimli bir erkek gelerek elinde önlerden alınmış sıra fişini uzattı. Sonra ‘işiniz bittikten sonra ne yapacaksınız’ diye sordu. Verdiği fişi yırtıp önüne attım.


‘Küçümseniyorum’

- Veli toplantısına anne gelmeyince babayı aradık. 3 gün sonra geldi. Çocuğun evlilik dışı olduğunu ancak annesiyle birlikte lüks bir yaşam sürdüğünü söyledi. Bana iltifat etmeye başladı. “Sana da ev araba alırım” dedi. Tepki gösterip odadan çıktım.

- Facebook hesabıma tanımadığım biri mesaj yazdı. ‘Çok güzelsin, çok hoşsun, prenses, tatlım gibi” cümleler. Mesajları bir hafta boyunca devam ettirdi. Hiçbir şekilde cevap vermedim. Bu kez küfür ve hakaret içerikli, pornografik mesajlar attı.

Haberin Devamı

- İş yerinde minyon olmamdan dolayı fikri ilk ortaya attığımda “dünkü çocuktan mı akıl alacağız” diye burun kıvırıp, en sonunda o fikri yapıyorlar.

- Dağ, taş gezmeyi çok seviyorum. Ailenin kadınları memleketin özelliklerinden yürümeye, tırmanmaya idmanlı. Ama ne olursa olsun, o endişeli gözüken gözlerle bana bakıyorlar.