Yaşam Kadınlar gününü Twitter'da kutluyoruz

Kadınlar gününü Twitter'da kutluyoruz

06.03.2015 - 14:11 | Son Güncellenme:

Son 3 yılda Twitter üzerinde “Feminizm” hakkındaki konuşmalar yüzde 300 oranında arttı. Twitter, milyonlara farkındalık sunan pek çok güçlü tartışma ve kampanyaya sahne oldu.

Kadınlar gününü Twitterda kutluyoruz

#BringBackOurGirls Nijerya’da kaçırılan kızlar konusuna dikkatleri çekmek için başlamış ve dünya üzerinde 4.5 milyondan fazla Tweet’le sonuçlanmıştı. #YesAllWomen, #YouOkSis, #WhyIStayed, #changetheratio, #NotBuyingIt ve benzeri konular da Twitter kullanıcıları tarafından başlatılan hashtag aktivizminin gücünü gösteriyor. Bu aktivizm özellikle yaşanmış tecrübeleri gün ışığına çıkarıyor.

https://twitter.com/FLOTUS/status/464148654354628608

https://twitter.com/Karnythia/status/395347341370081280

https://twitter.com/sainsburys/status/437929447204065280

Türkiye’de son dönemde artan kadına karşı şiddet örnekleri de Twitter’da büyük bir farkındalık hareketine dönüştü. #Sendeanlat hashtagi ile kadınlar başlarından geçen taciz olaylarını yüreklilikle anlatarak milyonlarca insanla paylaştı. Twitter’da gerçekleşen bu olay Türkiye’de sosyal medyada sürdürülen en önemli kadın hareketlerinden biri oldu.

Emma Watson konuştu feminizm tweetleri yüzde 115 arttı

Sorunlar konusunda seslerini çıkaran kadınlar da Twitter aracılığıyla farkındalığı arttırıyor. Bunun en iyi örneklerinden biri Emma Watson oldu. Watson’un (@EmWatson) Birleşmiş Milletler’de yaptığı, #HeForShe kampanyasını başlatan konuşmasından sonra “feminizm” konusunda gönderilen Tweet sayısında %115 oranında artış gözlenmekle beraber, aynı zamanda konuyu konuşan insanların sayısı da ikiye katlandı. Aynı şekilde, @Beyonce’nin VMA’daki arkasına “feminist” yazısını aldığı performansından sonra da konuyla ilgili sohbetlerde %64’lük, sohbetlere katılan kullanıcı sayısında da %15’lik bir artış yaşandı. Bir başka deyişle, Twitter sadece konuşmakla kalmıyor, yeni bir dinleyici kitlesine ulaşma ve ilham verme için iyi bir platform işlevi de görüyor. https://twitter.com/EmWatson/status/519844474252701696

Oscar töreni sırasında da Twitter'da feminizm vardı

Henüz geçen ay, Patricia Arquette (@PattyArquette) Oscar ödülünü alırken kadınların eşit ücret hakkını savunmuştu. O an gecenin en yüksek üçüncü Twitter aktivitesi olarak kayda geçti; eşit ücret (#equalpay) hakkında, Arquette’nin konuşmasının ardından 320.000 adet Tweet atıldı. Aynı gecenin erken saatlerinde, #BaşkaŞeylerSor (#AskHerMore) kampanyası, kadın ünlülere kırmızı halıda sorulan anlamsız sorulara dikkat çekmek için Twitter’ı kullandı ve “kimi giyiyorsun?” sorusu yerine seyircinin asıl duymak istedikleri konulara dair düşüncelerin gün ışığına çıkmasını sağladı. https://twitter.com/smrtgrls/status/569613598676393985

Twitter, @GloriaSteinem gibi öncülerden, @MalalaFund gibi yeni nesil evrensel liderler ve bilgilendirmek, ilham vermek ve seslerini duyurmak isteyen diğer tutkulu insanlara kadar giden geniş bir skalada, her gün çeşitli düşüncelerin dile getirebilmesi adına, herkese açık bir platform görevi görüyor.

Türkiye'den bir kaç isim

Türkiye’de de başarılarıyla ilham kaynağı olabilecek Twitter kullanıcısı bir kaç ismi sizin için derledik.
Naz Aydemir Akyol (@nzydmr11) Milli Voleybolcu, Twitter’daki 61.500 takipçisine ilham veriyor. Dünyaca ünlü yazar Elif Şafak da (@Elif_Safak) Twitter’ı etkin olarak kullanan isimlerden biri. Unicef’in İyi Niyet Elçisi seçtiği oyuncu Tuba Büyüküstün (@TubaBustun) de Twitter hesabından toplumsal farkındalık yaratacak paylaşımlarda bulunuyor. Dünyaca ünlü müzisyen İdil Biret’in Twitter hesabı: @idilbiretmusic

Türk tenis tarihinde Grand Slam turnuvalarında bir kategoride şampiyon olan ilk Türk sporcu ünvanına sahip olan İpek Soylu’nun (@soyluofficial) yaklaşık 7 bin 600 takipçisi var. Başarılı iş kadını Pınar Abay (@pinarabay) Twitter account’unda yazdığı (If you don't have a challenge in your life then you don't really have a life) “Hayatınızda meydan okuyacak bir şey yoksa gerçek bir hayatınız yoktur” notuyla kadınlara kariyer konusunda ilham kaynağı oluyor.




Yazarlar