Gündem Kadınlar iş hayatına girse de yükselemiyor

Kadınlar iş hayatına girse de yükselemiyor

21.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 ülkeden yaklaşık 700 bini kadın 1.7 milyon çalışanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, kadınlar son 20 yılda iş yerlerinde hâlâ hak ettikleri yere gelmiş değil...

Kadınlar iş hayatına girse de yükselemiyor

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın yaptığı ‘Kadınların İşgücüne Katılımı Araştırması’, iş gücü katılım oranı yüzde 41 olan kadınların sadece yüzde 19’unun üst pozisyonlara gelebildiğni ortaya koydu. 28 ülkeden yaklaşık 700 bini kadın 1.7 milyon çalışanın katıldığı araştırmada, son 20 yıldaki gelişmeler kapsamında kadınların iş hayatındaki yerleri incelendi. Araştırma bir çok iyileştirmenin halen iş hayatında kadın ve erkeklerin eşit şartlara sahip olmadığını ortaya koydu. Araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:
l Son 20 yılda yaşanan gelişmeler kadının iş yerindeki konumunu biraz daha iyiye taşıs a da, temsil, eşitlik ve kariyer açısından kadınlar erkeklerden hâlâ çok gerideler. Bir değişiklik yapılmadığı sürece 2024 yılında dünyanın gelişmiş ekonomilerinden ABD ve Kanada’da üst yönetim pozisyonlarının sadece yüzde 25’inde kadınlar yer alacak.
l Dünyada iş gücünün yüzde 41’i kadın. Fakat iş gücündeki kadınların büyük bir bölümü destek birimlerinde görev alıyor. Profesyonel seviyede ise kadın iş gücünün oranı sadece yüzde 40.
l Kadınların yüzde 36’sı müdür seviyesinde, yüzde 20’si kıdemli müdür ve yüzde 19’u ise direktör rollerinde görev alıyor.
l Kadınların iş gücüne katılım oranı Amerika ve Kanada’da yüzde 48, Avrupa ve Okyanusya’da yüzde 37 ve Latin Amerika’da ise yüzde 33.
l Gelecek 10 yıl içerisinde ABD’de kadın istihdamı aynı oranda kalacak; ancak üst düzey kademede yüzde 24’ten yüzde 26’ya bir yükseliş söz konusu olacak. En büyük gelişme Avrupa ve Okyanusya’da gerçekleşecek ve üst düzey kademelerdeki kadın oranı yüzde 18’den yüzde 47’ye ulaşacak. Latin Amerika’da da gözle görülür bir gelişme yaşanacak ve yüzde 12’den yüzde 39’a doğru bir artış söz konusu olacak.
l İş dünyasında kadınları daha yukarı seviyeye taşımak adına geleneksel yaklaşımların aksine, daha çeşitli emeklilik programı, cinsiyete göre sağlık programı ve yatırım eğitimleri gibi uygulamaları hayata geçiren firmalar daha başarılı oluyor. Bu firmaların yüzde 15’i çalışanlarının birikimlerini takip ediyor ve onlara cinsiyet farklılığına göre kişiye özel emeklilik programı sunuyor. İş hayatında ücret, kariyerde yükselme gibi cinsiyetler arasındaki farklılıkları elimine edebilen ülkeler, gayri safi yurtiçi hasılasını yüzde 34 oranında yükseltebiliyorlar.