Gündem Kadınlar istedi otobüsler durdu

Kadınlar istedi otobüsler durdu

20.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın yolcuların saat 22.00’den sonra istedikleri noktada iniş yapabilmelerine olanak sağlayan uygulama önceki akşam başladı. Şoförlerin büyük bir kısmı kadın yolcuları istedikleri yerde indirirken, bir kısmı ise sadece durakta yolcu indirmeye devam etti

Kadınlar istedi  otobüsler durdu

İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların saat 22.00’den sonra istedikleri noktada iniş yapabilmelerine olanak sağlayan uygulama önceki akşam itibariyle başladı. Uygulamadan haberdar olan şoförlerin bir kısmı uygulamaya sıcak bakarken, ilk gün “hayatta uymam” deyip sadece durakta yolcu indiren şoförler de oldu. İstedikleri noktada otobüsü durdurarak inen kadınlar ise genelde memnun. Uygulamanın cinsiyetçi bir tarafının bulunduğuna dikkat çekerek, asıl çözümün erkeğin eğitilmesinden geçtiğini düşünen kadınlar da var.
Kadir Topaş’ın talimatıyla önceki akşam başlatılan uygulamaya İETT şoförlerinin ve yolcuların yaklaşımını görmek için saat 22.00’den sonra 3 farklı İETT otobüsüyle yolculuk yaptık. İlk bindiğimiz otobüs Topkapı-Kağıthane hattında çalışan 46T’ydi. Saat 22.10’da Taksim Ömer Hayyam Durağı’nda bindiğimiz otobüsten Okmeydanı’na yaklaştığımızda inmek istedik. İnme talebinde bulunduğumuz yer durak olmamasına rağmen şoför uygulama kapsamında otobüsü durdurdu ve bizi indirdi.
‘Zaten indiriyorduk’
İkinci otobüsümüz 89C Başakşehir/ Taksim hattında çalışan bir otobüstü. Harbiye’den saat 22.45 sıralarında bindiğimiz otobüs hayli kalabalıktı. Galata’ya yaklaştığımızda durak olmamasına rağmen inmek isteğimizi şoföre bildirdik ve şoför de tam istediğimiz noktada bizi indirdi. Uygulamadan haberdar olduğunu belirten şoför, “Zaten yolcularımızı istediği yerde indiyoruz. Kadın erkek de fark etmiyor. Eğer uygun bir yer ise ve bizim için de uygunsa bunu sorun yapmıyorduk. Fakat bu uygulama bu durumu yasallaştırdı. Otoban dışında her yerde yolcu idiririm” dedi.
Hesabı bana sorarlar
İndiğimiz noktadan yürüyerek Unkapı durağına geçtik. Buradan da 38-E Gaziosmanpaşa/Eminönü hattında işleyen bir otobüse bindik. Edirnekapı’da durakta yolcular indikten 1 dakika sonra biz de inmek istediğimizi söyledik. Fakat şoför Alper Kurt, durak dışında kimseyi indirmeyeceğini söyledi. Kendisine uygulamadan bahsettiysek de ikna olmadı; “Uygulamayı ben de biliyorum. Yolcuyu durak dışında indirdiğikten sonra başına bir şey geldiğinde beni sorumlu tutmayacaklarını da önergeye yazsalardı ben de uygulardım. Yarın ben hakime hesap veririm, onlar değil” dedi.
‘Çok faydalı uygulama’
Anadolu Yakası’nda ise ilk akşam kimi yolcular uygulamanın başladığından haberdar dahi değildi. 19/F hattını Kadıköy yönünde kullanan 76 yaşındaki Sevim Dalkılıç, “Yaşlılar için çok iyi bir uygulama. Öneri yapanlara, uygulayanlara çok teşekkür ederim. Kızımla ara sıra akşamları akrabalara gidip geliriz. Uygulama sayesinde fazla bir mesafe yürümeden evime varabileceğim” diye konuştu. 19/S hattında Kadıköy yönünde yolculuk eden 21 yaşındaki üniversite öğrencisi B.Y ise uygulamanın başladığını bilmediğini belirterek şunları söyledi: “Devam ettirilebilirse çok güzel. Yalnız seyahat eden kadın yolcular için gayet iyi olur. Malum ülkemizde tecavüz, taciz olayları had safhada yaşanıyor. Kadınlar daha güvenli bir şekilde akşam saatlerinde bu tür olaylarla karşılaşmadan gidecekleri yere varabilir.”
İşten döndüğünü söyleyen Kadriye Kırman da 19/D otobüsünde yolculuk yaparken şunları belirtti. “Her akşam geç saatlerde işten çıkıp evime dönerim. Bu uygulama çok işime yarayacak. Şoförler bazen durak öncesinde ineceğimiz yere yakın bir yerde durmuyorlar. 65 yaşında bir kadın olarak daha az mesafe yürüyerek yorulmadan evime varacağım.
Erkekler eğitim görmeli
İETT ‘nin 35/C Taksim-Kocamustafapaşa otobüsüne Eminönü’nden binen Göksu Bulut: “Güzel ama cinsiyetçi bir uygulama. Saat, 22:00’den sonra erkeklerin kadınlara bir şey yapabilme hakkının olduğunun mesajını veriyor. Kadınların evine yakın bırakılması yerine, erkeklerin eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Çisem Tenekecioğlu: “Valla çok iyi yaptılar. Sağolsunlar, bizde korkarak geçiyoruz.”
Gaye Bulut: “Bu uygulamayı sadece kadınlar için değil aynı zamanda erkekler için de olmalı.”