Ekonomi Kadınlara teknoloji daveti

Kadınlara teknoloji daveti

28.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Geleceği yazmaya niyetli genç kızlarımızı teknoloji dünyasına davet ediyorum. İnsanı kendine esir eden değil, insana hizmet eden teknoloji dünyasına davet ediyorum” dedi.

Kadınlara teknoloji daveti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Geleceği yazmaya niyetli genç kızlarımızı ve kadınlarımızı, insanı kendine esir eden değil, insana hizmet eden teknoloji dünyasına davet ediyorum” dedi. Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Geleceği Yazan Kadınlar” projesi tanıtım toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, eski bakanlardan ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç ile farklı okullardan kız öğrenciler de katıldı.

‘Kadınların sesi eksik olmasın’

Bilgi teknolojilerinin artık dünyanın yeni çehresini oluşturduğunu, kadınların içinde olmadıkları bir dijital dönüşümün, kadınların sesinin eksik olduğu bir gelecek anlamına geldiğini kaydeden Emine Erdoğan, kadınların bilgi teknolojilerini tasarladığı, ürettiği ve karar alıcı mekanizmalarda yer aldığı bir sürecin, daha güçlü bir geleceğin kapısını açacağına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Günümüz dünyasında sayısı 4 milyarı geçen internet kullanıcısının, artık sanal ortamda daha fazla zaman geçirdiğini bilgisini veren Erdoğan, “Öğrenme, eğlenme, alışveriş ihtiyaçlarını buradan sağlamakta, hayat bir anlamda dijitalleşmektedir. Bu sebeple kadın girişimciliğini artırma konusunda belirlenecek politikalarda, bilgi ve iletişim sektörünün önemi göz ardı edilemez” dedi.

Kadınlara teknoloji daveti

‘Geleceği Yazan Kadınlar’ projesinin tanıtım toplantısı Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde Beştepe’de yapıldı.

En büyük hedef

Kadınların kod yazmayı ve yazılım öğrenmeyi, üniversitelerin bilim ve teknoloji bölümlerinde hatırı sayılır bir nüfus oluşturmayı sağlamaları gerektiğinin altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu zor değil sadece çabalamamız gerekiyor. Etrafımızda gördüğümüz şeyler meydana gelmeden önce yalnızca birer fikirdi. Uçmanın, denizin altından gitmenin, başka gezegenlere seyahat etmenin önce fikri vardı. Sonra o fikir üzerine hayaller kuruldu ve hayal edilen her şey gerçeğe dönüştü. Kadınların öncelikle zihinlerindeki prangaları kırmaları gerekiyor.”

1969’da Apollo 11’in aya iniş sistemi için kodu yazıp tasarlayan, Margaret Hamilton adında bir bilim kadını olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Düşüncelerimizi, önyargıların ve başarısız olma endişesinin hapishanesinden kurtarmalıyız. Ülke olarak teknolojiyi takip eden değil, teknolojiyi tasarlayan ve üreten olmak en büyük hedefimiz. Bu hedefi 12’den vurmanın tek ön koşulu kadınların bu süreçte mutlaka ve eksiksiz olarak yer almaları” dedi.

Haberin Devamı

Engel tanımayan bisiklet

Emine Erdoğan, konuşması öncesinde proje kapsamında “deneyim alanını” ziyaret etti. Burada, dünyada bir ilk
olan görme engellilerin tek başlarına bisiklet sürmesi için geliştirilen telefon uygulamasının fikir sahibi ile tanışan Emine Erdoğan, bisikletin nasıl kullanıldığına ilişkin bilgi aldı. Erdoğan, ayrıca artırılmış teknolojiyle işaret dilini üç boyutlu kartlarla öğreten mobil uygulamanın fikir sahibi ile bir araya geldi ve uygulamanın nasıl çalıştığını inceledi.

Gizli değerler

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “Türkiye’nin Turkcell’i olarak hem toplumsal fayda sağlamak, hem de topluma katkı sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Geleceği Yazan Kadınlar’da olduğu gibi, bu gizli değerleri ortaya çıkarmak her türlü gayreti gösteriyoruz. Geleceği Yazan 100 başarılı kadını Turkcell bünyesinde test uzmanı olarak istihdam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kadınlara teknoloji daveti

‘Hayatınızı ertelemeyin’

Konuşmasında kadınlara yönelik çağrıda da bulunan Emine Erdoğan, “Kadınlarımızı, her daim iş dünyasında var olmaya davet ediyoruz. Fakat bunu kariyerist bir hırsa indirgememeliyiz. Hayatı doğal akışı içinde bütün güzellikleriyle yaşamalıyız. Aile olmak da bunlardan birisidir” dedi. Bitmeyen doktora tezleri ve beklenen bir sonraki terfi için hayatların ertelendiğine işaret eden Erdoğan, “Aile kurmak, bunlar için engel görülüyor. Oysa her şey mevsiminde güzeldir. Önemli olan iş hayatı ile özel hayatı dengeleyecek bir düzen tesis etmektir. Lütfen hayatı ertelemeyin” diye konuştu.

Teknoloji üretmenin bir zümreye ait olmadığını gösteren ve ilk günden beri kadınları güçlendirmek için çalışan Turkcell ile TOBB’u tebrik eden Erdoğan, “Geleceği yazmaya niyetli genç kızlarımızı ve kadınlarımızı, insanı kendine esir eden değil, insana hizmet eden teknoloji dünyasına davet ediyorum. Yolunuz açık, gelecek sizin olsun” dedi.