Dünya Halep'te mezar kalmadı

Halep'te mezar kalmadı

05.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özellikle rejim güçlerinin başlattığı yoğun saldırılar sürerken, Halep’teki mezarlıklarda yer kalmadığı, ölenlerin bahçelere gömüldüğü ya da morglarda bekletildiği bildiriliyor

Halepte mezar kalmadı

Son dönemde Halep kentinin özellikle doğu kesimini muhaliflerden geri almak amacıyla Rusya destekli olarak saldırılarını yoğunlaştıran Suriye rejimi güçleri, Şam’ın da bazı bölümlerinde etkisini gösterirken, Halep’te mezarlık sıkıntısının bile baş gösterdiği bildiriliyor. Associated Press ajansının, yerel yetkililere dayandırdığı haberde, Halep kentindeki eski mezarlığın bir yıl tamamen dolduğu, ikinci bir mezarlığın devreye sokulduğunu ancak burada da geçen hafta itibariyle hiç yer kalmadığı belirtiliyor. Ajans, rejim güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmaların yanı sıra hava saldırılarının devam ettiğini, bu nedenle ölü sayısının gün geçtikçe arttığını vurgularken, hayatını kaybedenlerin bir kısmının binaların bahçelerine, sokak kenarlarına gömüldüğünü, bir kısmının ise morglarda bekletildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

‘Makinemiz de yok’

Kentte görev yapan sağlık görevlileri de, söz konusu durumu doğrularken, rejimin saldırılarının sürdüğünü, kaçmak isterken hayatını kaybedenlerin sayısının da arttığını hatırlatarak “Yapacak hiçbir şeyimiz yok. Saldırılar sürdüğü sürece hareket bile edemiyoruz. Rejim güçleri de bize bu konuda yardımcı olmuyor” dedi. Yerel adli tıp kurumu yetkilileri de, benzer bir durumdan bahsederken, kuruma bağlı görevlilerin artık çalışamaz hale geldiğini söylüyor. Kurum yetkilileri, “Şayet toplu mezar açmak istesek bile, elimizde kazı için makinemiz bile yok!” ifadesini kullanıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre son iki haftada rejim güçlerinin bombardımanında 310’dan fazla sivil ve 220’den fazla da muhalif savaşçı hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü Stephen O’Brien, geçtiğimiz hafta 275 bin kişinin yaşadığı Halep’e güvenli bir koridor açılması gerektiğini söylemiş, “bunun, kent kocaman bir mezara dönüşmeden yapılması gerektiği”ni bildirmişti.

Haberin Devamı

Kaçışlar sürüyor

Öte yandan Halep’te saldırıların sürdüğü bölümlerden kaçış da devam ediyor. BM kaynakları, son haftalarda çatışmalardan kaçanların sayısının 31 bin kişiyi bulduğunu söylüyor.

Muhaliflerin durumu bir muamma

Halep ve çevresindeki muhalif güçlerin durumu, tam bir muammaya dönüştü. Nitekim Suriye ordusu, kentteki muhaliflere, Halep’i terk etmeleri konusunda ültimatom verirken, muhaliflerin bir bölümünün kentten çıkmama konusunda ısrarlı olduğu ve bunu da ABD’li yetkililere bildirdikleri söyleniyor. Rusya ise, kentin yüzde 60’ının Suriye güçleri tarafından ele geçirildiğini, muhaliflerin kentten ayrılması konusunda ABD ile müzakerelere hazır olduğunu bildirdi. Rejim güçleri, dün kentteki muhalif savaşçılara yeni bir çağrı daha yaparak kenti terk etmelerini, aksi taktirde ölümden kaçamayacaklarını duyurdu. Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Şam yakınlarındaki El Tal kentinin, tamamen Suriye rejim güçlerinin kontrolüne geçtiğini bildirdi. Bakanlık, El Tal’daki militanların, Şam yönetiminin affından yararlanarak direnmeyi bırakıp aileleriyle birlikte İdlib’e götürüldüğünü kaydetti.