Tokat Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı

Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı

22.05.2017 - 11:07 | Son Güncellenme:

Tokat'ın Erbaa ilçesinde hasadı başlayan asma yaprağını toplayan kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Köksal: "Kadınlar günlük 40 lira yevmiyeye çalışıyor" Asma yaprağı toplayan Ateş: "Zor oluyor. Evde çocuklar var, bakılması gerekiyor. Eşimize katkıda bulunmak için yaprak toplama işinde çalışıyoruz"

Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı

TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Erbaa ilçesinde hasadı başlayan asma yaprağını toplayan kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

İlçeye bağlı pek çok köyde üretilen yaprağın hasadı, genellikle kadınlar tarafından yapılıyor. Bu işte çalışan erkek sayısı ise çok az. Mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam eden asma yaprağı hasadı, kadınlar için de gelir kapısı oluyor.

Evlerinde çocuklarına bakan, ev işlerini yapan kadınlar, aynı zamanda bağda yaprak toplayarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Köksal, AA muhabirine, ilçedeki çiftçilerin en büyük gelir kaynağının asma yaprağı olduğunu söyledi.

İlçede 17 bin dönüm alanda yaprak üretimi yapıldığını, ortalama 7 bin ton asma yaprağı üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Köksal, bundan da yaklaşık 42 milyon lira gelir sağlandığını kaydetti.

Köksal, asma yaprağı hasadında genellikle kadınların çalıştığının altını çizerek, "Bayanların çalışmasının nedeni, sarma yapan kadınlar hangi yaprak toplanır, bunu iyi biliyor. Bine yakın kadınımız bu işte çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kadınlar günlük 40 lira yevmiyeye çalışıyor." dedi.

Haberin Devamı

- "Zor ama evimize katkı sağlamak için çalışmak zorundayız"

Ev hanımı Fadime Hüzün, yaklaşık 6 yıldır yaprak toplama işinde çalıştığını söyledi.

Yaprak toplamaya sabah erken saatlerde başladıklarını belirten Hüzün, "Mesaiye saat 05.00 gibi başlıyoruz, 13.00 gibi de bitiriyoruz. Günde ortalama 8 saat çalışıp 40 lira yevmiye alıyoruz." dedi.

Zor bir iş yaptıklarına dile getiren Hüzün, "Zor ama evimize katkı sağlamak ve geçinmek için çalışmak zorundayız. Yaprakları genelde kadınlar topluyor. Erkekler başka işlerle uğraşıyor." ifadesini kullandı.

Yaprak toplayan kadınlardan Nuran Ateş de 4 yıldır bu işi yaptığını anlatarak, "Zor oluyor. Evde çocuklar var, bakılması gerekiyor. Eşimize katkıda bulunmak için yaprak toplama işinde çalışıyoruz. Yaprak sarmayı yapan da biziz, bu nedenle bayanların toplama işinden daha iyi anlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Zeynep Duman da 10 yıldır bu işi yaptığına dikkati çekerek, artık kendisine zor gelmediğini söyledi.

Gençlerin yaprak toplanken zorlandığına değinen Duman, "İşi öğrenene kadar biraz zorluk çekiyorlar. Alıştıktan sonra artık kolay geliyor. Bu işin erkeklerin değil, kadınların işi olduğunu düşünüyorum." dedi.