Kadınların iki büyük derdi: Migren ve Fibromiyalji

Fibromiyalji ve migren sıklıkla erişkin yaşlardaki kadınlarda görülen hastalıklardır. Her iki hastalık için etkin tedavi olmadığı düşünülür. Özellikle bu hastalıklarda kadınların psikolojik yapıları sorumlu tutulur, yaşadıkları ağrılar anlaşılmayabilir. Kronik ağrı ve kronik depresyon döngüsüne giren kadınlar anlaşılamayabilir. Bu hastalıklar bedenin net-workü olan otonom sinir sisteminden kaynaklanır ve tedavi edilebilir.

Fibromiyaljide yaygın beden ağrılarına %-70-80 oranında baş ağrısı eşlik eder. Farklı fibromiyalji ve migren hasta örnekleri:

Haberin Devamı

Fibromiyalji, migren ve gerilim baş ağrısı olan 32 yaşında, mimar, kadın hasta:

Tipik fibromiyalji bulguları vardı (yaygın ağrılar, yorgunluk, bedende ödem gibi). Fibromiyaljide çoğunlukla görülen migren baş ağrısı yanı sıra son dönemde eklenmiş olan gerilim baş ağrılarında diş sıkmasının rolü büyüktü. Tedavi ile hastanın yaşam enerjisi normale dönmüş, yaygın beden ve baş ağrıları geçmiştir.

Tedavi öncesi: “ Başım, boynum, sırtım her yerim ağrıyor. Sırt ağrım belime hatta kalça etlerime kadar iniyor. 1 aydır boynumu neredeyse oynatamıyorum, sırtımdaki ağrı hiç geçmiyor. Ağrıdan vazgeçtim bu genç yaşta enerjim kalmadı. Hiçbir şey yapacak gücüm yok. Aslında isteğim var ama gücüm yok. Uzun süre rahat oturup çalışamıyorum. Ayakta duramıyorum, sırtım hemen ağrımaya başlıyor. Aslında tüm vücudumda ağrılar var. Hatta yağmur yağacağı zaman yaşlı romatizmalılar gibi bedenim sızlıyor. Tüm bu yakınmalarım 3-4 yıldır var. Baş ağrıları ise lise yıllarından beri var. Daha çok regl öncesi oluyor. Aralarda da aç kalırsam ya da çok stresliysem olabiliyor. Genelde yarım, zonklayıcı migren baş ağrılarım oluyor. Son birkaç yıldır alnımda, tüm başımda ağırlık gibi çok şiddetli olmayan baş ağrılarım da oluyor.”

Tedavi sonrası: “Bu kadar iyileşebileceğimi düşünemiyordum. Fibromiyaljinin tedavisi yok diye ben de kendimi ağrılarımla yaşamaya alıştırmaya çalışıyordum. Ağrısız, yaşıma uygun enerjide yaşamak mümkünmüş. Önce yaşam enerjim dönmeye başladı, beraberinde ağrılarım yavaş yavaş kesildi. Şimdi eski enerjime döndüm. Birçok işe koşturabiliyorum. Yine de yorulmuyorum.”

Haberin Devamı

Fibromiyalji, gerilim baş ağrısı, migren, karpal tünel ve vertigo şikayetleri olan 45 yaşında, kadın, ev hanımı hasta:

Eskiden migren baş ağrıları varken, son yıllarda fibromiyalji, gerilim baş ağrısı ön plana çıkmış. Aynı zamanda vertigo da başlamış.

“Başımda, tüm vücudumda ağrılar var. Fibromiyaljimin olduğunu söylediler. Boyun fıtığım var. Sağ omzum tutuk, sutyenimi bağlayamıyorum. Daha önce sol omzum böyle olmuştu. Kortizonlu iğne yaptılar, azaldı. Şimdi sağ omzum başladı. Sabahları yataktan zor kalkıyorum. Belim, boynum, çenem ağrıyor. Belim bacağıma da vurmaya başladı. Arada baş dönmelerim oluyor. Sağ elim uyuşuyordu. Karpal tünel dediler, sinir sıkışıyormuş. Baş ağrım sürekli var. Çok şiddetli değil, sürekli ağrıyor. Ayda 1-2 defa şiddetli, bulantılı olabiliyor. Eskiden ayda 2-3 defa şiddetli ağrırdı, geçerdi. Şimdi sürekli hale geldi.”

Migren, boyun fıtığı ve fibromiyaljisi olan 38 yaşında, kadın hasta:

Haberin Devamı

Bu hastada migren olsa da ön planda fibromiyalji tablosu hakim. Tüm hayatını yorgunluk, bel-boyun ağrıları etkiliyor. Bu arada boyun fıtığı, omuzda impigment sendromu (omuzda tendinit, donuk omuz) olmuş. Tüm yakınmaları birbiriyle ilişkili görünüyor. Halen baş dönmesinin olmaması tek şansı çünkü bu tablolarda baş dönmesi de fazla görülür.

“Sağ omuz ve kolumun üst tarafında bıçak saplanır gibi ağrım oluyor. Yaklaşık 1,5 yıldır var. Bugün saydım 6. doktorumsunuz. Ümitsiz hale geldim, şiddeti çok fazla, ciyak ciyak bağırıyorum. Oğlumun yanında oluyorum, çok kötü oluyor. Doğa yürüyüşlerini çok seviyorum ancak takiben çok kötü oluyorum. Kulunç ağrım sırtta çok uzun süredir vardı. Ufak ufak geliyordu ve bıçak saplanır gibi ağrıyordu. Takılıp kalıyordum. Ancak 1,5 yıldır çok arttı, her gün veya 2 gün arayla oluyor. Uykudan kaldıracak kadar kötü oluyor. İlaç verdiler, nevralji içinmiş. Biraz işe yaradı, ancak cümleleri toparlayamadım. Kortizon 2 defa iğne yapıldı. İkinciden sonra kolumdaki uyuşukluk arttı, kolum düşüyor. Daha kötü oldum. En son 2 hafta önce fizik tedavi oldum. Sabah- akşam egzersiz yapıyorum. Yine şikâyetler gittikçe artıyor. Artık işimi bırakıyorum. Çalışamıyorum. Doktorlar çok sertleşmiş kas yapınız var. Fibrozitler var dediler. Fibromiyaljimi bende biliyorum artık. Son 1,5 yıl içinde 6 doktor gezdim. MR’larda boyun- bel fıtığı var. Sadece kontrol edelim dediler. Bu ağrıları yapmaz dediler. Ayrıca sağ şakağıma vuran baskı gibi ağrım var. Aynı bıçak gibi ağrılar boynumun önüne doğru son günlerde vurmaya başladı. Ortaokul- lise yıllarında da boynum tutulurdu. Baş ağrım çok olmazdı ancak sağ şakaktan gelen baskı ile başımda ağrılar başladı. İçimi kıyan, bayıltan, uyuşma ve bıçak gibi saplamaları oluyor.”