Gündem Kadınların tercihi hukuk sektörü

Kadınların tercihi hukuk sektörü

28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TİSK için hazırlanan rapora göre, yaratıcı sınıf istihdamında erkeklerin yarısı kadar bile çalışamayan kadınlar, erkeklere göre yılda 10 bin lira daha az kazanıyor. Ancak hukuk alanında çalışan kadın sayısı erkeklerden fazla

Kadınların tercihi hukuk sektörü

İstihdama katılan kadın oranı 1990’lı yılların gerisine düştü. TİSK için hazırlanan rapora göre kadınlar, akademisyen, sanatçı, mimar, bilim insanı ve doktor gibi yaratıcı sınıf istihdamında da erkeklerin yarısı kadar bile çalışmıyor. Raporda, daha düşük ücrete razı olmak durumunda kalan kadınların, erkeklere göre yılda 10 bin lira daha az kazandığına dikkat çekiliyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Akademi için hazırlanan rapora göre, 1990’lı yılların başında 15 yaş ve üzeri kadın nüfusu içinde işgücüne katılım oranı 2015’te yüzde 31,5’e düştü. İstihdamda da kadın oranı yüzde 30’da kaldı. Kadınlarda hesaba alınan işsizlik oranının da erkeklere göre yüzde 3,5 fazla olduğu belirtilen raporda, “Bu durum, Türkiye’de daha fazla kadının aktif olarak iş aradığı şeklinde yorumlanabilir” denildi.
10 bin TL daha az
Daha düşük ücrete razı olmak durumunda kalan kadınların, erkeklere göre yılda 10 bin lira daha az kazandığına dikkat çekilen raporda, “Ortalama yıllık brüt kazanç kadınlarda 27 bin 974 TL, erkeklerde ise 27 bin 775 TL’dir. Cinsiyete dayalı ücret farkı, çok düşük olsa da kadın ücretinin lehine gelişmiştir. Ancak kazanç, işgücünün sahip olduğu eğitim düzeyine göre hesaplandığında, tüm eğitim basamakları için farkın erkek işgücü lehine gerçekleştiği görülmektedir” denildi.
Rapora göre kadınlar; yönetici, akademisyen, finans, sanatçı, mimar, bilim insanı ve doktor gibi yaratıcı sınıf istihdamında da erkeklerin yarısından daha az var. Yaratıcı sınıflardaki 100 işin sadece 10’unda kadınlar var. Bunun istisnası ise avukat ve savcı-hâkim gibi alanları içine alan hukuk sektörü. Raporda, “Hukuk alanında işgücünün yüzde 50’sinden fazlasını kadınlar oluştururken, kazanç itibarıyla da erkeklerin üzerinde kalmaktadır” denildi. İdarecilikte ise kadınlar erkeklerden yüzde 8 daha az kazanıyor.

Kadınların en çok iş bulduğu iller

Kadınların en çok iş bulduğu il olan Edirne’yi İzmir, İstanbul ve Kırklareli izliyor. Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu ise nitelikli kadın istihdamında çok gerilerde. Şırnak, Siirt ve Mardin’de kadının istihdamdaki payı yüzde 12, 13 dolaylarında. Yaratıcı sınıflarda kadınların öne çıktığı üç il ise Edirne, Denizli ve Düzce.