Gündem Kadınyarı’na beton şelale!

Kadınyarı’na beton şelale!

10.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalya’da bulunan falez kıyı bandı içinde bulunan Kadınyarı’na, Büyükşehir Belediyesi’nin beton dökerek şelale yapma projesi çevre platformları ve sivil toplum kuruluşlarının büyük tepkisini çekiyor

Kadınyarı’na beton şelale

Antalya’da falez kıyı bandı içinde bulunan ve doğa harikası olarak görülen Kadınyarı’na, Büyükşehir Belediyesi yapay şelale için beton döktü. Kadınyarı, Antalya’da kentin içinden geçen, üzerinde artık yapay şelalelerin, süs havuzlarının bulunduğu Büklü Dere’nin denize ulaştığı, vadiyi andıran, falez kıyı bandı içine saklanmış bir uçurum. Eski zamanlarda günahkâr kadınların içine bir de kedi konmuş bir çuvala sokulup, uçurumdan atılmasını anlatan bir hikâyeden ismini aldığı düşünülen Kadınyarı’nda yapay şelale ile oluşacak su akışının yanı sıra, asma köprülerle gezinti imkânının sağlanacağı açıklandı.

‘Gündeme gelmedi’
İhale yoluyla yapılan proje kapsamında, Kadınyarı içinden geçen çelik taşıyıcılı ahşap kaplama yürüyüş parkuru ile köprünün inşaatı tamamlandı. 2 alan, yaklaşık 120 metre uzunluğundaki yürüyüş parkuruyla vadi içinden birbirine bağlanıyor. Ayrıca Kadınyarı’nın Akdeniz’e açıldığı son noktaya beton dökülerek, taş kaplamalarla kademeli yapay şelale inşaatının da sonuna gelindi.
Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Antalya Temsilcisi mimar Recep Esengil, projenin hazırlık aşamasında Antalya Kent Konseyi’yle paylaşıldığını belirterek, “O toplantıda bize uygulama projeleri sunulmadı” dedi.
Odalarda işin içinde
Projenin hazırlık aşamasında Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odası Antalya şubelerinin d e yer aldığını dile getiren Esengil, “Yasal yola başvurmak, inşaatı durdurmak lazım. Ama bu işi yapacak meslek odaları da sürecin içinde yer alıyor” diyerek inşaatı durduracak mekanizmanın çalışmadığını ifade etti.
Antalya Kent İzleme Platformu sözcüsü Mustafa Şahin de, inşaata ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun nasıl izin verdiğini sordu.