Siyaset ‘Kafamızda birden fazla isim var’

‘Kafamızda birden fazla isim var’

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin cumhurbaşkanı adayı konusunda “Adayın yıpranmamış kişiler arasından seçilmesi gerekir. Kafamızda birden fazla isim var” dedi

‘Kafamızda birden fazla isim var’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerinde diğer siyasi partilerle ittifak yapılabilmesi için önce “ilkelerin” belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

SEÇİME HAZIRIZ: (Erken seçim iddiaları konusunda) Özel beklentimiz yok. Ama görünen tablo hükümet geleceğe yönelik karar almaktan çok, yakın süre yani seçime endeksli kararların alındığı görünüyor. Bizim için fark etmiyor. Erken de olabilir zamanında da olabilir. Biz her koşulda hazırlıklıyız.

İTTİFAKA KARŞI DEĞİLİZ: İttifak yasası çıktı. Biz ittifaka karşı değiliz, bunun altını çizeyim. Neye karşıyız? Yüzde 10 seçim barajına karşıyız. Ama ittifak yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Şu an benim kalkıp da ittifak yapacağız demem doğru değil. Önce bakılacak ittifakın yararları zararları var mıdır? Neler getirecek neler götürecek? Diğer partilerin görüşleri nedir? Oturulur konuşulur. Biz bir ittifak yapacaksak Türkiye’nin çıkarlarını göz önünde bulunduracağız. Elbette ki diğer siyasi partilerle görüşülür. İlkelerin belirlenmesi lazım. Biz bir ittifak yapacaksak önce ilkeleri belirleyeceğiz. İlkeleri olan neyi ne zaman nasıl yapacağını bilen bir ittifak varsa öyle bir ittifakla yola çıkacağız.

Haberin Devamı

PM BELİRLEYECEK: Cumhurbaşkanlığı seçimine epey zamanımız var. Çıkaracağımız adayın bizim dışımızdaki seçmen kitlesinin de kabul edeceği türden bir aday olması lazım. Sadece bizim partinin değil örneğin ikinci tura kaldığı zaman diğer partilerin de ‘oy verebililiriz’ diyebileceği bir aday olması yazım. Bizde cumhurbaşkanı adayını ben değil Parti Meclisi belirleyecek. Cumhurbaşkanı adayının yıpranmamış, gerçekten topluma önemli hizmetler vermiş kişiler arasından seçilmesi gerekir. Bunların hepsini düşünüyoruz. Tabii kafamızda birden fazla isim var, onu da söyleyeyim. Belki kamuoyu yoklaması yapacağız. Partililer arasında da partililer dışında da olabilir. Toplumun her kesimini kucaklayan bir aday olması lazım. Tarafsız olması lazım.(Kazanırsanız, Genel Başkan ayrı Cumhurbaşkanı ayrı mı olacak? sorusu üzerine) Niye olmasın. Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması lazım. Öyle yapacağız.

Hedef en az yüzde 60

Hedef en az yüzde 60. 50+1 falan değil. Çünkü ben bu ülkede insanların demokrasiye inandığını düşünüyorum. Ben yüzde 60 diyorum belki yüzde 70 çıkar. Aksi halde Türkiye karalık sürecin içine girecek.

Tezcan: Yargı bağımsızlığı yok edildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen hakim ve savcıların atama töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayakta alkışlanmasına tepki gösterdi. Tezcan, partisinin MYK toplantısı sürerken düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti:

BÖLÜKBAŞI’NI ANDI: Türkiye’ye uzun yıllar hizmet etmiş, değerli bir siyasetçi ve diplomat Deniz Bölükbaşı’nı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün 21 Mart Nevruz bayramı. Toplumun ayrıştırılmaya çalışıldığı bu günlerde Nevruz’un birleştirici duygusuna her zamankinden fazla ihtiyacımız var.

YARGI PASPAS EDİLDİ: Ne yazık ki Türkiye yargı bağımsızlığının yok edildiği, paspas edildiği bir dönemden geçiyor. Kura Saray’da çekiliyor. Hâkimler, savcılar bir siyasi parti genel bakanının önünde cübbe iliklemek durumunda kalmış ve olmayan cübbelerinde delik ve ilik arar duruma düşmüş ve ayakta alkışlama ayıbının ortağı olmuşlardır.