Gündem Kahraman polis katliamı önledi!

Kahraman polis katliamı önledi!

06.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› İzmir Adliyesi’ne bombalı araçla saldırı düzenlemek isteyen teröristleri fark eden polis memuru Fethi Sekin, teröristlerle mermisi bitene kadar çatıştı ›› Büyük bir katliamı önleyen kahraman polis Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can şehit düşerken, 9 kişi de yaralandı. Olayın ardından 2 şüpheli gözaltına alındı

Kahraman polis katliamı önledi

İzmir Bayraklı’da dün saat 16.10’da İslam Kerimov Caddesi’nden İzmir Adliyesi önüne bomba yüklü araçla gelen teröristler, C Kapısı ile hakim savcı araçlarına ayrılan otoparka girmek istedi. Bombalı aracı fark eden motosikletli Şahinler Timi’nde görevli trafik polisi Fethi Sekin’in izin vermemesi üzerine, araçtan inip koşarak uzaklaşan teröristlerden biri, elindeki düzenekle LPG’li olduğu belirtilen araçtaki bombayı infilak ettirdi.

Haberin Devamı

Kahraman polis Sekin, teröristlerle mermisi bitine kadar çatıştı. Sekin, teröristlerden birini öldürdü, ancak şehit oldu. Diğer terörist ise adliyenin yanındaki inşaata kaçtı. Çevrede görevli diğer polisler ikinci teröristi de olay yerinde öldürdü.

2. araç patlatıldı

Çatışma sırasında adliyede mübaşir Musa Can da yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı.

Olay yerinin 100 metre ilerisinde bulunan ve bomba yüklü olduğundan şüphelenilen bir araç da polis tarafından kontrollü patlatıldı. Otomobilin, teröristlerin saldırı sonrası kaçmak için önceden hazırladıkları araç olabileceği belirtildi. Saldırının ardından 2 şüpheli gözaltına alındı.

Kahraman polis katliamı önledi

Kamyonet alarmı

Öte yandan patlamayla bağlantısı olabileceği ileri sürülen şüpheli bir kamyonetin (45 YA 9402) Manisa’ya gittiği yönündeki bir ihbar, polisi alarma geçirdi. Polis, İzmir yönünden gelen bütün araçları sıkı kontrolden geçirirken, üst araması da yaptı. Adliye önünde açıklama yapan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, çatışmada iki Kalaşnikof tüfek, bir RPG-7 Roketatar, buna ait 8 fişek ve 8 el bombası ele geçirildiğini belirterek şunları söyledi: “Bu hadisenin içimizi acıtmakla beraber bu şekilde atlatılması alınan tedbirlerin ve cefakar, vefakar, şehit olmayı göze alarak bunu atlatan emniyet güçlerinin sayesinde olmuştur. Eylemin yapılış biçimi, kişilerin kimlik tespitlerine bakıldığında eylemi yapanların PKK olacağı değerlendiriliyor.” İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru da bir başsavcı vekili ve üç savcının olayı soruşturduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da “Neden İzmir’de patlama olmuyor”, “Yoksa gavur gavura rahat rahat yaşıyorlar mı” şeklindeki paylaşımları hatırlatarak “Biz suç duyurusunda bulunmuştuk” dedi.


‘İzmir’i kurtardı’

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hasan Koçyiğit, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir Adliyesi’ne gelerek incelemelerde bulundu. Kocaoğlu, “Terör İzmir’de de hain yüzünü gösterdi. Bir polisimiz ve bir adliyle görevlisini şehit verdik. Polisimizin fedakarca çarpışması, adliyemizi İzmirimizi çok büyük felaketten kurtardı. Aziz hatırası önünde hem kendim hem İzmirliler adına eğiliyorum” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Asla geçit vermeyeceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’deki terör saldırısına ilişkin olarak, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “İzmir’deki terör saldırısını kınıyor; büyük bir faciayı önleyen şehit polisimize ve hayatını kaybeden katibimize Allah’tan rahmet diliyorum. Terörün milletimizi korkutma, devleti yıldırma ve toplumu kutuplaştırma girişimlerine asla geçit vermeyeceğiz. Bu hain saldırılar, güvenlik güçlerimizin kararlılığını, miletimizin birlik ve beraberliğini daha da pekiştirmektedir.”

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’deki terör saldırısına ilişkin olarak, “Bu saldırıda, canını hiç düşünmeden feda ederek şehit olan kahraman polisimiz Fethi Sekin çok daha büyük bir felaketin yaşanmasını engellemiştir” dedi. Yıldırım, mesajında şunları kaydetti: “Ülkemiz; birlik, beraberlik ve kesin bir inançla bu zor günleri atlatacaktır. Bölünmeyeceğimiz ve boyun eğmeyeceğimiz alçak terör odaklarınca bilinmelidir. İzmir, istiklal mücadelemizde düşmanın denize döküldüğü yerdir. Tüm inancımla ifade ediyorum ki; dün, düşmanın denize döküldüğü yerde, bugün kardeşliğimizi bozmaya çalışan alçak terör örgütlerini aynı akıbet beklemektedir.”

Haberin Devamı

Kaynak: Çok büyük kıyım hedeflendi

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Bugünkü hadise gösterdi ki polisimiz, gerçekten tedbirli. Gerçekten bunun eğitimini almış” dedi. Adliyeye girmeye çalışan aracın engellendiğini hatırlatan Kaynak “Yapılan hazırlığa baktığınızda, ele geçirilen bombalara, silahlara, mühimmata bakıldığında çok büyük bir kıyım hedeflendiği anlaşılıyor. Allah’a hamdolsun başarılı olmamışlardır. 2 kardeşimiz maalesef şehit olmuştur. Çok güvenli bir şehir olan İzmir’in huzuruna, Türkiye’nin huzuruna yönelik saldırı olmuştur. Asla terörle mücadeleden bunlar bizi saptırmayacaktır” ifadelerini kullandı. Saldırıyı gerçekleştiren örgüte ilişkin ise Kaynak, şu açıklamalarda bulundu: “PKK’yı gösteriyor. DAEŞ’ı gösteriyor. Hangisini gösterirse göstersin. Ortak bir eylem beraberliği içindeler.”

Haberin Devamı

4 partiden kınama

İzmir’deki terör saldırısı, TBMM Genel Kurulu’nda dört parti tarafından kınandı. Torba kanun tasarısının görüşmeleri sırasında, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök söz alarak, İzmir’deki saldırıyı gündeme getirdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal terörün nereden gelirse gelsin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu dile getirdi. TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de terörü şiddetle kınadığını ifade ederek hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, güvenlik güçlerinin dikkati sonucu sınırlı eylem gerçekleştirildiğine işaret etti.

2014’te ölümden dönmüştü

Kahraman polis Fethi Sekin, 2014’te ölümden dönmüştü. İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi’nde motosikletli Şahinler timlerinde görevli Sekin, caddeden karşı tarafa geçmek için hamle yapmış, bu sırada adliyeye gelen otomobilin sürücüsü, tek yön olan yolda manevra yapınca, Sekin’e çarpmıştı. Havaya savrulup takla atan Sekin, sevk edilen ambulansla Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılıp tedaviye alındı. Belinde ve sırtında zedelenmeler meydana gelen Sekin’e 5 gün ‘iş göremez’ raporu verilmiş, kaza anı güvenlik kamerası görüntülerine de yansımıştı.

Annesini kaybetmişti

Sekin’in Elazığ’ın Baskil ilçesi Doğancık Köyü nüfusuna kayıtlı olduğu, annesi Hatun Sekin’i de 55 gün önce kanserden kaybettiği ortaya çıktı. Sekin’in 66 yaşındaki babası Mehmet Zeki Sekin’in de eşini kaybetmesinden sonra İzmir’deki oğlunun yanına gittiği belirtildi. 6 kardeşi olan ve 8 yıldır İzmir’de bulunan Sekin’in cenazesinin de Doğancık Köyünde toprağa verileceği belirtildi.

‘Babamız evde yok kapıyı açamayız’

Şehit polis memuru Fethi Sekin’in acı haberini Bayraklı Osmangazi Mahallesi’ndeki evine gelerek haber vermek isteyen polislere şehidin çocukları kapıyı açmadı. Dairenin kapısını çalan polis memurlarına, şehidin çocukları Tolunay (16), Dila (15) ve Nisa (8), “Babamız evde yok kapıyı açamayız” yanıtını verdi.

Bu sırada şehit polisin eşi Rabia Sekin’in evde olmadığı belirtildi. Polis memurları, çocukları, “Biz zaten babanız için geldik, onun arkadaşlarıyız” diyerek ikna etti ve eve girdi. Polisler acı haberi, şehidin eşi Rabia Sekin eve gelince verdi.

Sekin’in acı haberinin doktor gözetiminde verildiği babası 66 yaşındaki Mehmet Zeki Sekin’in, uyutulduğu öğrenildi. Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde böbrek taşı ameliyatı olan Mehmet Zeki Sekin’in, saldırının düzenlendiği saatte ameliyattan çıktığı belirtildi. Sekin’in ablası Fethiye Acun’un, Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Birimi’nde şube müdürü olduğu öğrenildi. Fethiye Acun’un şube müdürü olmadan önce Aydın Valiliği Şehit Aileleri Bürosu’nda memur olarak çalıştığı belirtildi.

Camdan bakıyordu

Olay sırasında, C Blok zemin katta bulunan Ağır Ceza Mahkemeleri Ön Baroya evrak götüren mübaşir Musa Can’ın, D blok 3’üncü katta bulunan 12. Asliye Ceza Mahkemesi kalemine dönerken, silah sesleri üzerine camdan dışarı bakarken başına isabet eden kurşunla vurulduğu öğrenildi. Yaralanan avukat ve adliye personeli Bülent Karagöz, Funda Işık, Cansu Güler, Gökhan Mertol ve Feride Karamıkoğlu ile polis memuru Oğuzhan Batuhan Atik, vatandaşlardan Nadire Ayçiçek, Sibel Avcı, Ersoy Kaya’nın hastanelerde tedavisi sürüyor. Yaralılardan Karagöz’ün, Vatan Partisi Konak İlçe Başkanı olduğu öğrenildi. Patlamadan saniyelerle kurtulan İzmir Cumhuriyet Savcısı Taner Şimbil ise olayı anlattı. Şimbil “Ana binadan çıktım, otoparka doğru yönelmiştim. Arabamın anahtarını, kulübedeki görevliden alacaktım. 50 metre mesafe kala kulakları sağır eden bir patlama oldu. Kendimi yere attım. Sonra çatışma başladı. 10 saniye önce çıkmış olsaydım, o patlamanın merkezinde olacaktım” diye konuştu.

‘Türkiye bunu hak etmiyor’

Siyasiler hain saldırıya ilişkin mesaj yayımladı. Liderler birlik ve beraberlik çağrılarını yineledi.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu arayarak şehit polis Fethi Sekin’in adının yaşatılmasını istedi. Sekin’in adının, saldırının olduğu adliyenin yanındaki parka verileceği öğrenildi. CHP lideri, Twitter’dan ise “Ülkemizin her kenti, insanlarımız terörle yüz yüze. Türkiye bunu hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: “Bilinmelidir ki biz ancak Allah’a teslimiz. Hainlere ve senaryo kuranlara ne teslim edilecek milletimiz ne teslim edilecek ülkemiz var.”

KALKINMA BAKANI LÜTFİ ELVAN: “İzmirli de boyun eğmeyecek, Türkiye de boyun eğmeyecek. Size inat bir olacağız, birlik olacağız.”

ULAŞTIRMA, BAKANI AHMET ARSLAN: “Ülkemizi dev hizmetlerle donatırken, ülkemizi durdurmak isteyen hainler boş durmuyorlar.”