Adıyaman Kahta'da ‘Bizim Coğrafyamız' Konulu Konferansı Düzenlendi

Kahta'da ‘Bizim Coğrafyamız' Konulu Konferansı Düzenlendi

21.04.2018 - 14:49 | Son Güncellenme:

.

Kahtada ‘Bizim Coğrafyamız Konulu Konferansı Düzenlendi

Adıyaman’ın Kahta Türkiye Petrolleri Kız İmam Hatip Lisesi ve Kahta İlçe Müftülüğü tarafından ‘Bizim Coğrafyamız’ konulu konferans düzenledi.
Konferansta İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara değinen İlahiyatçı Yazar Mustafa Yıldız, İslam coğrafyasının Türkiye’ye olan bakış açısını katılımcılara aktararak, Orta Asya ve Afrika ülkelerinde yaşayan Müslümanların maddi ve manevi durumu hakkında konferansa katılanlara bilgilendirmelerde bulundu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kahta Türkiye Petrolleri Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Halit Akel, “Dünyanın pek çok yerinde çalışmalar yürüten Mustafa Yıldız, davetimizi kırmayıp geldiği için kendisine teşekkür ediyorum. Konferansımız, gönül coğrafyasını geçecek olan ümmetin coğrafyasına bir seyahat olacak” dedi.
İstanbul’un Müslümanların elinde olmadığı dönemde Moro’da İslam devletinin olduğunu belirten İlahiyatçı Yazar Yıldız, “Abdulreşid İbrahim, Osmanlının son dönem ulemasındandır. İbrahim, Osmanlının yıkılış sürecinde Devleti Aliyeyi İslamı yıkımdan kurtarmak ve İslam dünyasını harekete geçirmek, İslam dünyasında direnişleri örgütlemek ve uyanışa vesile olmak için dünyanın dört bir tarafını imkansızlıklar içerisinde dolaşıyor. Abdulreşid İbrahim, 2 defa Hint alt kıtasına gidiyor, 2 defa Kuzey Afrika üzerinde Avrupa’ya geçiyor, 2 veya 3 defa da Orta Asya’ya giderek oradaki Müslümanları uyanışa ve direnişe çağırıyor. Hatta İstanbul’da zembillerle broşürler bastırarak Orta Asya’ya götürüyor. Japonya’da yaptığı tebliğ çalışmaları sonucunda ilk cami yapılıyor. İstanbul, Müslümanların elinde değilken Moro’da İslam devletleri varmış. Mora Filipinlerde bulunan 7 bin adadan birisidir. Bunlar Morolular tüccarlar aracılığıyla Müslüman olmuş. Mora’ya İslam orduları girmemiş. İlim sahibi insanlar, dervişler ve tüccarlar vasıtasıyla Müslüman olmuşlar. Osmanlı Çad’ın Abeşe şehrine kadar gitmiş. Abeşe Üniversitesi Rektörü bize, ne öğrendiysek Osmanlı’dan öğrendik dedi. Ateşli silah yapmaktan tutun tuğla yapımına kadar hepsini Osmanlı’dan öğrenmişler. Çad dünyanın en yoksul ülkelerden birisidir. Oysaki petrol geliri çok fazla olan bir ülkedir. Elmas madeni bakımından da zengin olmasına rağmen Çad, açlıktan ve susuzluktan ölüyor. Çad’ın yaş ortalaması yaklaşık 48’dir. Fransa, Çad’a girip sömürgeleştirdikten sonra Müslüman çocukları Fransız okullarına göndermeye zorluyor. Beyaz adam hep onları sömürmüş, ezmiş ve aşağılamış. Çad halkının Türkiye’ye karşı bir sevgisi var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye için dua ediyorlar. Çünkü bu zamana kadar kimse Batıya parmak sallayamamış ve batılılardan hesap soramamış. Türkistanlılarla konuştuğumda bana, Ahmet Yesevi hazretleri eğer burada olmasaydı belki burada İslam’ın emaresi bile kalmayacaktı, dediler. Türbenin Türkistan’da bulunması manen orayı tutmuş. Hatta Türkistan’daki insanlar, türbeye hürmeten evlerini türbeden yüksek yapmamışlar. Türkistan’da devlet orada dışarda cemaatle namaz kılınmasına hala izin vermiyor. Hayır adına her ne yapıyorsak bir tohum gibi Allah, onu bir gün yeşertiyor. Bugün bir çocukla ilgilendin belki bu çocuk bir gün bir şehrin kaderini değiştirebilecek şeyler yapabilir. Bunun için hayırlı çalışmalarımızı önemseyelim. Yaptığımız hiçbir şeyi basit görmeyelim ve hiçbir şeyi kendi gücümüzle yapıyormuş gibi davranmayalım” diye konuştu.
Kahta Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Kahta İlçe Müftüsü Rıfat Çevik, TP Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Halit Akel, İlahiyatçı Yazar Mustafa Yıldız, Stk’lar, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın sonunda İlahiyatçı Yazar Mustafa Yıldız, kitaplarını imzaladı.