Geri Dön
Kakebo nedir?

Kakebo nedir?

Kakebo, son dönemde özellikle dijital dünyada sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki hakkında ne biliyoruz? Kakebo nedir? İşte bilmemiz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kakebo nedir?

Kakebo, para biriktirmek için kullanılan bir yöntemin adı. Japonya çıkışlı olan kakebo, özellikle Uzakdoğu ülkelerinde bilinen ve tercih edilen bir yöntem. 1904'te Japonya'da başlayan bu gelenekte temel amaç tasarrufu öğrenmek, para yönetimini ve harcamaları takip edip mantıklı kararlar almak.

Kakebo bilgiler

Kakebo, gelir ve gideri kaydetme sistemi olarak kullanılır. Bütçe dengeleme sistemi de diyebiliriz. Buradaki püf nokta, kişilerin bir şey satın alırken kriterlerinin 'gerekli olup olmadığını' saptamak. Kakeboya göre kontrolsüz para harcamayı engelleyecek olan bu yöntemle beraber yaşam koşullarımız da uzun vadede olumlu yönde değişir.

Kakebo yöntemi

Kakeboda her yeni ay tertemiz bir sayfa gibidir. Bu yöntem, ay başında başlar. Sabit gider ve giderleri her ay yazmalısınız. Planladığınız bir şey için tasarruf etmek isterseniz, bunun da eksilerini ve artılarını listeye eklemeniz gerekir. Gıda, ulaşım, sağlık, ev, boş vakit ve acil durumlar gibi kategoriler oluşturmalı, harcama ve tasarruflarınızı bu listeye anlık dahil etmelisiniz.

Kakebo ve hedefler

Kakeboda hedef koymak çok önemli. Kağıda döktüğünüz planları harfiyen uygulamalısınız. Sadece bir ay içinde gerçekleşen tasarruf, öteki ay için ciddi bir motivasyon kaynağı oluşturur. Tasarruf için gereken miktarın her ay ilerlediğine tanıklık etmek, harcamalarınızın da dengeli bir seyir izlemesini sağlar.

Gereksiz para harcamak

Hepimiz ne yazık ki farkında olmadan çok para harcıyoruz. Örneğin gün içinde hiç hesapta yokken 15 TL'lik bir kahve tüketimimiz olabiliyor. Kakeboda, sistematik şekilde bu 'gereksiz' ve 'küçük' gözüken meblağları belirtmelisiniz. Harcamaları sistematik bir şekilde takip edip tam olarak nelere harcadığınızı bilmek, en önemli adım.

Kakebo neden önemli?

Hayatımızı alışkanlıklar şekillendiriyor. Tüketim çılgınlığının yaşandığı bir devirde, gereksiz harcamalardan kurtulmanın gerekliliği, kakebo gibi yöntemlerin popüler olmasını sağladı. Kakebo, alışkanlığa dönüştürdüğümüzü fark etmediğimiz bazı harcamaları fark etmemizi ve bunlara önlem almamızı sağlıyor. Kakebo, tasarrufun da en az harcamalar kadar alışkanlığa dönüşebileceğini kanıtlama hedefinde.

Benzer İçerikler