Sağlıklı Beslenme Kaktüsün sağlığa faydaları

Kaktüsün sağlığa faydaları

28.01.2016 - 14:15 | Son Güncellenme:

Adını duymanın bile dikenleri battığında verdiği acıyı anımsatmaya yettiği kaktüs, aslında sağlık açısından tam bir süper besin. Peki, kaktüsün faydaları neler, kaktüs nasıl yenir?

Kaktüsün sağlığa faydaları

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan kaktüsün yaprakları özellikle Latin Amerika'da salatalar ve yumurta ile servis edilmektedir.

Haberin Devamı

Kaktüsün sağlığa 7 faydası:

Kolesterolü düşürüyor

viyana Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kaktüs yapraklarının kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Fransa'da yapılan bir başka araştırmada ise kaktüsün etkileri 4 hafta boyunca 68 kadın üzerinde test edilmiş ve vücuttaki kolesterol oranı ve trigliserit seviyesini düşürdüğü saptanmıştır. Kalp hastalıkları riskini azalttığı da bilinmektedir.

Diyabete iyi geliyor

Kaktüs yapraklarının kandaki şeker oranını azaltarak obezite ve diyabetten koruduğu belirtilmiştir. Obez olmayan 24 diyabet hastasında kan şekeri oranını %11 azalttığı gözlemlenmiştir.

Kaktüs yaprağı kanserle savaşıyor

Antioksidan özelliği gösteren kaktüs yaprakları hücrede hasara neden olan ve kanseri tetikleyen serbest radikallere karşı sağlıklı hücreleri korur.

Haberin Devamı

Sindirimi destekliyor

Kaktüs tüketmenin sindirime iyi geldiği belirtilmektedir. Bağırsak hareketlerini hızlandırır, vücuttaki ödemi azaltır ve selülite karşı da etkilidir.

Kilo verdiriyor

Düşük kalorili bir besin olan kaktüs yaprağının 100 gramı sadece 16 kaloridir. Bu sayede kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Beyin hücrelerini koruyor

Kaktüs meyvesinin ve köklerinin beyindeki nöronları koruyan bir tür flavanoid içerdiği bilinmektedir.

İltihabı azaltıyor

Anti enflamatuvar etkisi sayesinde kaslardaki, mide bağırsak yolundaki ve damarlardaki yanma hissini azaltmaktadır. "Kuersetin" isimli flavanoid sayesinde hücre hasarını azaltır ve analjezik (ağrı kesici) özellik gösterir.

Kaktüsün sağlığa faydaları

Kaktüs nasıl yenir?

Kaktüsü yemek için özellikle tahmin ettiğiniz üzere dikenlerini iyice temizlemeniz gerekmektedir. lokal yiyecekler satan marketlerde veya internette kaktüs yaprağını satın alabilirsiniz.

Kaktüs yaprağını salataya doğrayabilir veya zeytinyağı ile ovduktan sonra ızgarada pişirebilirsiniz. Yumurta ve peynir ile birlikte omlet yaparken içinde 1-2 kaktüs yaprağını da ince ince keserek tüketebilirsiniz.

PembeNar - Gizem Aydoğan

Yazarlar