Sağlık Kalça kireçlenmesi nedir?

Kalça kireçlenmesi nedir?

15.11.2017 - 13:40 | Son Güncellenme:

Kalça kireçlenmesi nedir? Tıpta osteoartrit olarak tanımlanan ve günlük hayatı oldukça kısıtlayan bir rahatsızlık olan kalça kireçlenmesini Ahmet Burak Sezgin anlattı:

Kalça kireçlenmesi nedir

Kalça kireçlenmesi nedir?

Genellikle orta yaşlarda daha çok rastlanan osteoartrit özellikle kalça bölgesinde ortaya çıktığında insan vücudunun hareket kabiliyetini büyük ölçüde sınırlayıcı etkilere sahip. Aynı zamanda yaşam kalitesini negatif yönde etkileyen bu hastalık iskelet sisteminin diğer bölümlerinde de görülebilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda “femur başı” olarak adlandırılan bölge ile eklem yuvası arasındaki bölümlerinin birbiri ile uyumsuzluğunun da hastalığın meydana gelmesinde etken olabileceği ortaya konulmuştur.

Başta kalça çıkığı olmak üzere, kemik fraktürü (kemik kırılması) ve travmatik aksiyonlar eşliğinde görülmesi rahatsızlığın oluşum faktörleri arasında bu tarz gelişmelerin etkin rol oynayabileceğini kanıtlar niteliktedir. Kalça bölgesinin vücudun hareket mekanizması içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olması ve kireçlenmenin boyutlarına göre fiziki aktivitelerin kısıtlayıcı etkilerinin yanı sıra ilk etapta sızı şeklinde gelişen semptomlarla belirtiler gösteren osteoartrit ileri evrelerde çömelip tekrar ayağa kalkmada oldukça büyük sıkıntı yaşanmasına neden olur. İlk dönemde gün içeririsin de zaman zaman ağrı şikâyetlerinin gözlendiği osteoartrit rahatsızlığı, bu ağrıların giderek daha da radikalleşmesi sonucunda gece ve gündüz süreklilik arz eden ağrılar hayatı olumsuz yönde etkiler.

Osteoartrit Tanısı Nasıl Konulur?

Osteoartrit tanısı klinik bulguların teşhis edildiği muayene sonrasında ilgili uzman hekim tarafından ağrılı bölümlerde gerçekleştirilen radyolojik testlerle konulmaktadır. MR, röntgen veya ultrason kullanılarak gerçekleştirilen görüntüleme testlerinde, gerek kesin tanının şekillenmesi,gerekse tedavide izlenecek yolun tespit edilebilmesine olanak sağlayan, hastalığın hangi evrede olduğu? Ve ne kadar bir bölgede dejenerasyon meydana geldiği anlaşılır.

Osteoartrit Tedavisi Cerrahi Ve Cerrahi Olmayan Yöntemlerle Gerçekleşiyor

Öncelikle bu tarz hastalıklarda bilinmesi gereken; kireçlenme olayının vücutta bir kez başlaması durumunda kireçlenmenin tekrar sıfırlanamayacağıdır. Osteoartrit tedavisinde öncelik kireçlenmenin meydana getirdiği dejenerasyonun önüne geçebilmek ve hastanın yaşam standartlarını yükseltecek şekilde kireçlenmenin artmasını önlemektir. Tabi ikinci ve radikal tedavi şekli cerrahidir. Fakat cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın kireçlenmenin kontrol altına alınması, kişinin de katılacağı bir fizik tedavi rehabilitasyonu ile mümkün olabilmektedir. Kısaca osteoartrit ile egzersizlerin hangileri olduğuna değinmek gerekirse;

  • Eklem hareket genişliğinin korunmasına yönelik olarak yapılan egzersizler
  • Düzenli şekilde yapılan yürüyüşler
  • Yüzme
  • Hasta aşırı kilolu ise kilo vermeye yönelik fiziksel aktiviteler (vücudun statik yükünün mutlaka düşürülmesi gerekiyor.
  • Gerilme ve esnetme egzersizleri
  • Aerobik tarzında egzersiz çeşitliliğini arttırabilirsiniz
  • Bisiklete binmek (rekreasyonal egzersiz teknikleri arasında yer alır)

Gibi egzersizlerin rutin hale getirilmesi ve yaşam felsefesi olarak kabul edilmesi gerekir. Özellikle bu hastalıkla mücadelede yüzme, bisiklete binme ve yürüyüşlerin büyük ölçüde yararları bulunur. Ancak bu noktada çok önemli bir hatırlatma yapalım; tüm bu egzersizlere başlamadan önce mutlaka doktorunuzun ve fizyoterapistinizin onayını almanız gerekir. Sağlık ve mutlulukla kalın.

Ahmet Burak Sezgin

Yazarlar