Gündem Kalıcı kilo vermenin 12 altın kuralı

Kalıcı kilo vermenin 12 altın kuralı

16.04.2018 - 14:18 | Son Güncellenme:

Kış aylarında alınan kilolar, kıyafetlerle kamufle edilebildiği için pek umursanmaz. Havaların ısınmasıyla fark edilmeye başlanan kilolar; sizi aç bırakan diyetlere, gereğinden fazla spor yapmaya ve sağlığınızı bozabilecek metotlara sürükleyebilir.

Kalıcı kilo vermenin 12 altın kuralı

O zaman, metabolizmanızı yormadan kendinizi aç bırakmayı bir kenara bırakarak kalıcı kilo vermenin altın kurallarını sıralayalım.

1. Metabolizma hızlandırıcı öğün, kahvaltı
Öğünler arasında kahvaltının insan vücuduna önemini herkes bilmektedir. Kahvaltı, metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenizde yardımcı olabilecek en önemli adımdır. İştah yokluğu ve zaman darlığı nedeniyle kahvaltı yapmamak temel hatalardan biridir.

2. Öğünlerinizi kaçırmayın, sık sık beslenin
Kalıcı ve sağlıklı kilo vermenin ilk şartı, vücudunuzu aç bırakmadan düzenli öğünlerle beslenmektir. Kilo vereceğinizi düşünerek vücudunuzu aç bıraktığınızda bir süre sonra aslında, atladığınız öğünlerin size kilo olarak geri döndüğünü fark edeceksiniz.

3. Kendiniz için doğru karbonhidratı seçin
Kilo almanızı sağlayacak karbonhidratlar olduğu gibi size yarar sağlayacak karbonhidratlar da vardır. Doğru miktarda doğru karbonhidratları kullanmanız, kilonuzu koruyacağı gibi size gün içerisindeki yeterli enerjiyi de sağlar. Doğru karbonhidratları seçerken içerisinde beyaz un ve şeker bulunduran besinler yerine, tahıl bulunduran besinleri tercih edebilirsiniz. Besinlerinizdeki bu ufak değişimler zayıflamanızda size yardımcı olacak.

4. Vücudunuza yeteri kadar su verin
Suya ihtiyacınız olmadığını ve susamadığınızı düşünerek vücudunuzu su tüketiminden mahrum bırakabilirsiniz. Oysa siz böyle düşünürken vücudunuz tüm metabolik olayları gerçekleştirmek için suya ihtiyaç duyar. Su içmeyi sevmiyorsanız sevdiğiniz meyveleri suyunuza katarak deneyebilir, hayatınıza ayran ve çeşitli çorba çeşitlerini katarak vücudunuzun sıvı alımına yardımcı olabilirsiniz.

5. Atıştırmalık seçimlerinizi doğru yapın
Arkadaşlarınızla buluşmalarınızda, aile toplantılarınızda yani kısaca sosyal yaşantınızda seçeceğiniz atıştırmalıkları kontrolünüzden geçirin. Kaçmanız gereken küçük ama yağ içeren, yüksek kalorili ve bol karbonhidratlı besinlerdir. Kilo verme döneminde olmanız sizi sosyal hayatınızdan uzaklaştırmamalı. Daha sağlıklı ve kalori oranı az olan besinler kilonuzu korurken sizi de mutlu eder

6. Tabak boyutunuzu küçültün.
Küçük tabaklarda yemek yemeniz zayıflamanızda size yardımcı olacaktır. Çünkü beyin tamamlama eğiliminde çalışmaktadır. Dolu gözüken küçük bir tabak yemek, gözünüzü doyururken daha az kalori almanızı sağlayacaktır. Bu sayede beyin tokluk sinyalini de çoktan göndermiş olacaktır.

7. Hareket etmeyi unutmayın
Ne kadar fazla kalori harcarsanız, kilo vermeniz de o kadar basitleşir. Kalori harcamak için spor salonuna yazılmanıza gerek yok. Gün içerisinde, kendinize hareket edebilmek için sebepler üretmeniz, arkadaşlarınızla yürüyüşler yapmanız sizin için yeterli olacaktır.
8. Uyku düzeninize dikkat edin
Uyku, metabolizma hızının ayarlanmasında ve tüketilen besin miktarının kontrolü için gerekli görülmektedir. Uyku düzeninin kilo kontrolünde etkisi büyüktür. Her gün 6-8 saat uyuduğunuza emin olmalısınız.
9. Lifli besinleri tercih edin
Lifli besinler; kan şekerinizi dengeler, metabolizmanızı hızlandırır, sindirim sisteminizi düzenler ve size tokluk hissi kazandırır. Lif oranı yüksek olan besinlere örnek olarak meyve, sebze ve kuru baklagilleri verebiliriz.
10. Haftada bir gün balık tüketin
Düzenli balık tüketimi, kilo vermenizde size yardımcı olur. Ayrıca balık tüketimi kalp damar sağlığınızın daha iyi olmasını sağlar. Balık içerisinde omega3, protein ve yararlı yağ asitlerini barındırır. Eğer bu zenginliklerden faydalanmak isterseniz mutlaka balık tüketmelisiniz.

11. Tercihiniz bitki çayı olsun.
Bitki çayları yeme-içme isteğinizi kesecek olan ve size kalori kazandırmayan seçeneklerden biridir. Bir diğer avantajı da metabolizmanıza hız kazandırmasıdır. Kilo kontrolünde en etkili çaylar olarak yeşil çay ve beyaz çayı örnek gösterebiliriz. Gün içerisinde iki fincan tüketmeniz, size gözle görülür fark yaratacaktır.

12. Baharat kullanmayı ihmal etmeyin
Kilonuzu korurken tatsız ve lezzetsiz yemekler yemek zorunda değilsiniz. Tuz miktarını kısıtlamak sizin için yeterli olacaktır. Tuz haricindeki baharatları yemeklerinize güzel tatlar katması ve kilo verme döneminizde metabolizmanızı hızlandırması için kullanabilirsiniz.