Dünya Kalifiye göçmene Mavi Kart

Kalifiye göçmene Mavi Kart

08.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Göç politikasını yenileyen AB, sadece işbirliği yapan ülkelere maddi yardım yapacak. Kalifiye göçmenleri çekmek için ABD’nin “Yeşil Kart” sistemine benzer bir uygulamaya geçilecek

Kalifiye göçmene Mavi Kart

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu dün yeni göç politikası konusunda iki yeni karar açıkladı. Komisyon’un önerdiği plana göre, AB kaynak ülkelerle ticari işbirliğini ve bu ülkelere olan kalkınma yardımını, ‘göç konusunda işbirliği yapmaları’ şartına bağlayacak. Bir diğer proje ise ABD’nin “Yeşil Kart” sistemine benzeyen “Mavi Kart” uygulamasıyla kalifiye göçmenlerin istihdam açığı olan alanlara çekilmesi.

Haberin Devamı

Komisyon yeni düzenlemeyle AB dışındaki ülkelerden gelen kalifiye iş gücünün Avrupa’ya yerleşmesini kolaylaştıran “Mavi Kart” sisteminin güncellenmesini ve her üye ülke için uygulamada aynı kriterlerin geçerli olmasını istiyor. “Mavi Kart” sistemi kapsamında ülkeye ne kadar göçmen alınacağı ise yine üye hükümetlerin kendi kararına bırakılacak. AB’de oldukça karmaşık olan mevcut sistem sadece Almanya tarafından kapsamlı bir şekilde kullanılıyor. Türkiye ile göçmen iadesi anlaşmasına varan AB, diğer ülkelerle de benzer anlaşmalar imzalamak istiyor. Anlaşma yapılmak istenen ülkeler, Ürdün ve Lübnan’ın yanı sıra Afrika ülkeleri Nijer, Nijerya, Senegal, Mali ve Etiopya. AB ile anlaşmaya varan ülkeler ticaret anlaşmaları ve kalkınma yardımlarından faydalanabilecek. AB’nin plan kapsamında 8 milyar euro bütçe ayırdığı aktarıldı.