Gündem ‘Kaliforniyum’ değil reçineymiş

‘Kaliforniyum’ değil reçineymiş

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da önceki gün ele geçirilen ve nükleer olduğu iddia edilen ‘Kaliforniyum’ adlı maddeyle ilgili Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) dün açıklama yaptı.

‘Kaliforniyum’ değil reçineymiş

TAEK’in açıklamasında, “Nükleer olduğu söylenen madde, organik bir madde olup, nükleer ve radyoaktif özellik taşımamaktadır” denildi. Ele geçirilen maddenin halk arasında ‘reçine’ denilen poly (sodium 4-styrenesulfonate) olduğu açıklandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin önceki gün 1 kilo 441 gram nükleer ‘kaliforniyum’ maddesi ele geçirdiği iddia edilmişti. 4 kişi gözaltına alınırken, şebeke üyelerinin maddenin satışı için 72 milyon dolara anlaştıkları belirtilmişti.

Haberin Devamı

Operasyonun ardından TAEK uzmanları, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gidip özel cihazlarla maddeyle ilgili ilk incelemelerini tamamladı. İncelemenin ardından açıklama yapan TAEK şu bilgileri verdi:

TAEK inceledi

“Polis operasyonu neticesinde 1.4 kilo nükleer ‘kaliforniyum’ maddesi ele geçirildiği belirtilmiştir. TAEK uzmanları ele geçen maddeye ilişkin ilk ölçümlerini mobil detektör kullanarak yapmış ve maddenin radyoaktif bir özellik göstermediğini tespit etmişlerdir. Akabinde maddeden alınan numune TAEK’in son teknolojik imkanlarının bulunduğu Sarayköy Nükleer Araştırma Merkezi’nde detaylı analize tabi tutulmuştur. İlk FTIR analizi sonuçlarına göre, ele geçirilen maddenin poly (sodium 4-styrenesulfonate) olduğu tespit edilmiştir. Bu madde organik tabanlı bir madde olup nükleer ve radyoaktif özellik taşımamaktadır.” l DHA