Ankara "Kalp Çarpıntılarını Hafife Almayın"

"Kalp Çarpıntılarını Hafife Almayın"

21.11.2017 - 13:17 | Son Güncellenme:

ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Görenek: "Kalbin karıncıklarından kaynaklanan ve tehlikeli olan bazı çarpıntılar ani ölüm ile kalp yetersizliğine sebep olabilir"

Kalp Çarpıntılarını Hafife Almayın

ESKİŞEHİR (AA) - ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 30 bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Amerikan Kardiyoloji Kongresi’ne davet edilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp çarpıntılarının sonuçları hakkında bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

ESOGÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, kardiyoloji alanındaki son gelişmelerin ele alındığı toplantıdaki konuşmasında Görenek, "Kalbin karıncıklarından kaynaklanan ve tehlikeli olan bazı çarpıntılar ani ölüm ile kalp yetersizliğine sebep olabilir." ifadesini kullandı.

Kalp çarpıntılarını hafife alınmaması gerektiğine işaret eden Görenek, kalp yetersizliği gelişen hastalarda nefes darlığı, hava açlığı, en ufak eforla bile yorulma gibi şikayetlerin sık olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Görenek, ilerlemiş vakalarda ise nefes sıkıntısı nedeniyle hastaların düz yatamadıklarını ve vücutlarında şişliklerin oluştuğunu bildirdi.

Görenek, "Eğer bu kalp yetersizliğinin sebebi kalp çarpıntılarıysa çarpıntıların baskılanmasıyla hastalarda kalp yetersizliği düzelebilmektedir. Bu çarpıntıların ortadan kaldırılmasında ilaç tedavisi yapılabildiği gibi, üniversitemizde olduğu gibi çarpıntı oluşturan odakların yakılması da mümkün olabilmektedir. Diğer nedenlere bağlı kalp yetersizliği olan hastalara göre bu hastalar daha şanslıdır. Çünkü uygun bir şekilde çarpıntı baskılanır ya da tedavi edilebilirse kalp yetersizliği düzelmekte ve hastaların şikayetleri ortadan kalkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.